Photodentro 928x90

Petrosoupa-TettixΗ Πετρόσουπα είναι ένα παραμύθι για τη χαρά της συνύπαρξης, για τη φιλία και τη συντροφικότητα. Το διασκεύασαν σε όπερα παιδιά και έφηβοι που συμμετέχουν στο μουσικό σχήμα "Τέττιξ", με συντονίστρια τη μουσικοπαιδαγωγό και δασκάλα τους στο Ωδείο Νίκου Ριζοπούλου, Τέτη Αϊβατζίδου.

Παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο 30ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME - International Society for Music Education), στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τον Ιούλιο του  2012. Πιο πρόσφατα στο 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Λόγου, Έκφρασης και Δημιουργίας και στον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης, ΕΔΟΕΑΠ, σε μια γιορτή για τα παιδιά και την αλληλεγγύη.

Για δύο Σάββατα του Φεβρουαρίου και δύο Σάββατα του Μαρτίου, η ομάδα Τέττιξ θα παρουσιάσει την Πετρόσπουπα στο Αμφιθέατρο του ραδιοσταθμού 984, στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι.

Σημειώστε τις ημερομηνίες:

Σάββατα 9 & 16 Φεβρουαρίου | Σάββατα 2 & 9 Μαρτίου, στις 12:30 το μεσημέρι
Εισιτήριο: 4 ευρώ (50% έκπτωση για τους κατόχους κάρτας ανεργίας)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 2759715, 210 2759745, 6948 251605

Χάρη στην υποστήριξη του «ΑΘΗΝΑ 9.84» και με τη συμβολή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Φωτόδεντρα: Δράση για την Προσωπική Ανάπτυξη Γονέων και Παιδιών» (που εκδίδει ηλεκτρονικά "Το Φωτόδεντρο"), η ομάδα θα βρεθεί στο Αμφιθέατρο του 984 για να παρουσιάσει τη μέχρι σήμερα εκπαιδευτική της έρευνα και να ζητήσει την υποστήριξη των θεατρών για να μπορέσει να τη συνεχίσει, ταξιδεύοντας σε εκπαιδευτικές μουσικές συναντήσεις και φεστιβάλ ανά την Ελλάδα.

"Τέττιξ" σημαίνει Τζιτζίκι. Το μουσικό σχήμα δημιούργησε, διευθύνει και διδάσκει η Τέτη Αϊβατζίδου, καθηγήτρια του Ωδείου Ριζοπούλου. Η Πετρόσουπα είναι ένα παραμύθι της ανατολής που συναντάται και στην ελληνική λαϊκή παράδοση. Μια εκδοχή του έγραψε και εικονογράφησε ο Τζον Τζ. Μουθ και το σχετικό βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγκυρα. Είναι ένα παραμύθι για την προσφορά, την επαφή και τη σχέση μεταξύ των ανθρώπων -σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Μια φορά κι έναν καιρό...

Τρεις σοφοί μοναχοί, μετά από πολλές ημέρες περιπλάνησης, κατάκοποι, φτάνουν σε ένα απομονωμένο χωριό με την ελπίδα να βρουν ανθρώπους, να τους καλωσορίσουν και να τους βοηθήσουν. Οι ελπίδες τους όμως γρήγορα διαψεύδονται, καθώς οι κάτοικοι αποδεικνύονται μοναχικοί και αφιλόξενοι, απότομοι κι απόμακροι στις μεταξύ τους σχέσεις, κλειδωμένοι στον εαυτό τους μετά από μια σειρά από βάσανα και ταλαιπωρίες που έχουν περάσει. Οι μοναχοί αποφασίζουν να τους βοηθήσουν να ανακτήσουν τη χαμένη τους κοινωνικότητα και ανθρωπιά. Ανάβουν μια φωτιά στην πλατεία του χωριού κι αρχίζουν να μαγειρεύουν μια ...πετρόσουπα. Μέχρι που όλοι οι κάτοικοι βγαίνουν από τα σπίτια τους, φέροντας ό, τι έχουν και τελικά στήνουν μια μεγάλη γιορτή που όμοιά της είχε πολλά χρόνια να δει το χωριό.

Ο σκηνοθέτης

Μια μουσική Πετρόσουπα δημιούργησαν με τη σειρά τους μαθητές, γονείς και δάσκαλοι στο Ωδείο Ριζοπούλου. Μια όπερα για τη φιλία, τη συνεργασία και την προσφορά που δημιουργήθηκε ακριβώς με αυτά τα συστατικά και με τη σκηνοθεσία του Δημήτρη Δεγαΐτη, ο οποίος αγκάλιασε την ιδέα και πρόσφερε τη γνώση και το ταλέντο του αφιλοκερδώς, όπως όλοι οι συντελεστές. Όπως εξηγεί ο ίδιος, όταν πήγε πρώτη φορά στο Ωδείο για να γνωρίσει τα παιδιά, εντυπωσιάστηκε από την αφοσίωση και το μεράκι τους, τον άγγιξε το παραμύθι που μιλάει για τις χαμένες σχέσεις των ανθρώπων. Θυμήθηκε και θυμίζει τα λόγια του Κάρολου Κουν: "Μόνος ο καθένας μας είναι ανήμπορος. Μαζί, ίσως μπορέσουμε κάτι να κάνουμε".

Η όπερα

Tettix4Αρχικός στόχος ήταν οι σπουδαστές του ωδείου να αποκτήσουν μουσικές εμπειρίες τόσο ως δημιουργοί όσο και ως εκτελεστές. Έτσι επέλεξαν την όπερα, ένα είδος που συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία για ευρύτερη μουσική άσκηση. Έτσι δημιουργήθηκε το μουσικό σχήμα "Τέττιξ". Έτσι η Πετρόσουπα έγινε μια όπερα από παιδιά για παιδιά. Όπως εξηγεί η μουσικοπαιδαγωγός Τέτη Αϊβατζίδου, "την υλοποίηση του έργου κλήθηκαν να αναλάβουν όσοι σπουδαστές μουσικής επιθυμούσαν, ανεξάρτητα από την ηλικία και το επίπεδο σπουδών τους και χωρίς να διακρίνονται σε περισσότεροι ή λιγότερο ικανούς. Η μελωδία, το λιμπρέτο, η εναρμόνιση, η ενορχήστρωση και βέβαια η εκτέλεση, είναι έργο των σπουδαστών μας, όλων των ηλικιών, από 7 έως 27 ετών και όλων των επιπέδων σπουδών, χωρίς να διακρίνονται σε ταλαντούχους και μη".

Όλοι για όλους

Η Πετρόσουπα για να ολοκληρωθεί χρειάστηκε δύο χρόνια, την εντατική δουλειά και συνεργασία όλων των συντελεστών, που εκτός από τους μαθητές και τους δασκάλους τους, ήταν επίσης  γονείς και φίλοι που ο καθένας πρόσφερε ό, τι γνώριζε και ό, τι μπορούσε για τα  σκηνικά, τη μετάφραση, το λογότυπο, τα υφάσματα, τους χρωματισμούς, τις μεταφορές, ένα μπαζάρ για να καλυφθούν έξοδα, το μακιγιάζ, τα κοστούμια, τα προγράμματα, τις αφίσες και όποια άλλη δραστηριότητα κρίθηκε αναγκαία. "Έτσι η σούπα μας μαγειρεύτηκε, πήρε ζωή κι έγινε μια αληθινή Πετρόσουπα", λέει η κυρία Αϊβατζίδου. "Ναι, πετρόσουπα από πέτρες, γιατί για να ολοκληρωθεί η παράσταση συνεργάστηκαν και πρόσφεραν ακόμα και οι πέτρες".

Για τις παραστάσεις στον Αμφιθέατρο του ΑΘΗΝΑ 984, χορηγοί είναι ο Μουσικός Οίκος Νικοτιάν και οι Εκδόσεις Άγκυρα.

Χορηγοί Επικοινωνίας: Το Φωτόδεντρο, ΑΘΗΝΑ 984, elculture.gr/, ταλκ, musicpaper.gr, all4mama.gr, StreetRadio, Flow Magazine.

Tettix1

Tettix2Tettix3Tettix5

Οι συντελεστές της παράστασης

Λιμπρέτο - μουσική: καλλιτεχνικό σχήμα: ΤΕΤΤΙΞ
Διδασκαλία - Παραγωγή: Τέτη Αϊβατζίδου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης
Εναρμόνιση, ενορχήστρωση: Φίλιππος Τζάνος (σπουδαστής του τμήματος ανωτ. θεωρητικών)
Γραφή παρτιτούρας: Δανάη Μπελοσίνωφ
Σκηνικά: Σπύρος Κακάβας, Eλένη Κλωνιζάκη

Παίζουν οι μαθητές:

Στέφανος Μπάκας, Γιώργος Σαμαράς, Κωνσταντίνα Αντωνίνη, Στεφανία Δερμιτζάκη, Δήμητρα Καρβούνη, Ειρήνη Καμπανού, Πηγή Καραβοκύρη, Δανάη Μπελοσίνωφ, Ευγενία Μπουλούζου, Ορφέας Λιαπάτης, Αναστασία Κακάβα, Αναστασία Καμπανού, Ειρήνη Τσίγμα, Μαρία Καμπανού, Ειρήνη Καμπανού, Κατερίνα Τσώλου, Κατερίνα Αναστασίου, Τάσος Βέμμος.

Χορωδία:
Αλεξάνδρα Καλπύλη, Αναστασία Κακάβα, Αναστασία Καμπανού, Βασιλική Μπουλούζου, Γιώργος Σαμαράς, Γρηγόρης Κόκκινος, Δανάη Μπελοσίνωφ, Δήμητρα Καρβούνη, Ειρήνη Καμπανού, Ειρήνη Κριτή, Ειρήνη Τσίγκα, Ευαγγελία Τσίγκα, Ευγενία Μπουλούζου, Ιλεάννα Βιδάλη, Ιωάννα Βέμμου, Κατερίνα Αναστασίου, Κατερίνα Καλογεροπούλου, Κατερίνα Σαμαρά, Κατερίνα Τσώλου, Κωνσταντίνα Αντωνίνη, Μαρία Καμπανού, Μαρία Κουτσιάφτη, Μιχάλης Μαναήλογλου, Ξένια Παπαδοπούλου, Ορφέας Λιαπάτης, Πηγή Καραβοκύρη, Στεφανία Δερμιτζάκη, Στέφανος Μπάκας, Τάσος Βέμμος.

Ορχήστρα

Φλάουτο: Κυριακή Καντούνα - Κρουστά: Βασιλική Μπουλούζου, Ευαγγελία Τσίγκα, Κατερίνα Σαμαρά, Στέφανος Μπάκας - Μεταλλόφωνο: Φίλιππος Τζάνος - Πιάνο: Αντώνης Στεφανάκης - Βιολί: Ειρήνη Γουρλή, Γιώργος Συνοδινός


Περισσότερες πληροφορίες

«Μπα; Πετρόσουπα; Τι λες; Από πέτρες»;

Δείτε το video από την όπερα Πετρόσουπα, από το μουσικό σχήμα "Τέττιξ"

Επικοινωνήστε με τη μουσική ομάδα Τέττιξ στο facebook

Διαβάστε για την Πετρόσουπα στο Φωτόδεντρο

 

goneis-Apla-omades-236x236

Eytokia

SmileoftheChild 250x250

Πιο δημοφιλή

Επιβαλλόμενες οδηγίες βρεφικής κακοποίησης


Ο Παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης περιγράφει μια τυπι...

Δυσκολία στην ανάγνωση ή δυσαναγνωσία;


Πότε η δυσκολία στην ανάγνωση είναι ένα φυσικό στάδι...

Γιατί έχεις γάλα!


Είμαστε θηλαστικά! Οι νέες μητέρες έχουν πάντα αρκετ...

Εκδρομή στο δάσος της Μόλας, στην Πάρνηθα


Εδώ και μερικά χρόνια οργανώνουμε τουλάχιστον μια φο...