Photodentro 928x90

Ο Kim John Payne μιλά για τις απειλές στην παιδική ηλικία σήμερα.Υπογράφει το βιβλίο Simplicity Parenting, δίνει διαλέξεις, εκπαιδεύει συντονιστές ομάδων, ταξιδεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ολόκληρο τον κόσμο για να διαδώσει την πληροφορία. Όμως ξεκαθαρίζει εξαρχής ότι η έμπνευση δεν ήταν δική του, αλλά συλλογική. «Το βιβλίο αποκρυστάλλωσε κάτι. Έδωσε έναν ορισμό», λέει ο Kim John Payne, σύμβουλος οικογένειας και εκπαίδευσης εδώ και 25 χρόνια.

Συνέντευξη στην Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

«Για καιρό οι άνθρωποι έλεγαν ότι κάτι δεν πάει καλά με τη ζωή στην οικογένεια. Για περισσότερα από δέκα χρόνια συζητούσα με γονείς τις σαρωτικές επιδράσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής στα παιδιά, την υπερπληθώρα ερεθισμάτων που δέχονται. Κάναμε ομάδες για να δούμε τί μπορούμε κάνουμε, τί λύσεις μπορούμε να βρούμε. Η ανάγκη, η εμπειρία, η προσπάθεια εκατοντάδων ανθρώπων όλο αυτό το διάστημα, έδωσαν την πληροφορία: αυτό το πλούσιο υλικό που στη συνέχεια έγινε βιβλίο», λέει ο ίδιος, μιλώντας στο Φωτόδεντρο.

Το βιβλίο μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο). Το κίνημα του Simplicity Parenting ανθίζει. Γίνεται διεθνές. Έρχεται στην Ελλάδα με τις λέξεις Γονείς Απλά! και τις πρώτες ομάδες γονιών που οργανώνονται στην Αθήνα. Ο Kim John Payne δεν χρησιμοποιεί τη λέξη «επιτυχία». –«Αυτό που μεγαλώνει και ανθίζει και αυξάνεται και αναζητά διέξοδο είναι η ανάγκη των ανθρώπων να βρουν μια λύση», λέει. «Το πρόβλημα είναι που μεγαλώνει και εξαπλώνεται. Και ναι, υπάρχει μια απάντηση εκεί έξω και είναι η κατάλληλη στιγμή για να ακουστεί. Πριν από 15 χρόνια ήταν ένας ψίθυρος, μια υποψία στα χείλη λιγοστών ανθρώπων, σήμερα είναι μια δυνατή φωνή, μια κραυγή σε ολόκληρο τον κόσμο».

Λιγότερα ή περισσότερα…

Μιλώντας στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή της οικονομικής κρίσης, για το «μάθετε να ζείτε με λιγότερα», ίσως φωτίζουμε την απώλεια, ίσως σκαλίζουμε ένα τραύμα που δεν έχει προλάβει να επουλωθεί. Δεν είναι όμως το τραύμα, αλλά η εξυγίανση αυτό που συζητάμε. Η κουβέντα εστιάζει στα περισσότερα, σε εκείνα που έχουν αξία και σημασία. «Το «λιγότερα» (στα αντικείμενα, στα παιχνίδια, στο πρόγραμμα, στα βιβλία, στα media, στις συζητήσεις των ενηλίκων) έχει δύναμη ακριβώς γιατί δείχνει το δρόμο για τη βαθύτερη σχέση», τονίζει ο Kim John Payne. «Απελευθερώνοντας τη ζωή μας από άχρηστες πληροφορίες και άχρηστα αντικείμενα, αφήνουμε χώρο για τα σημαντικά, συνδεόμαστε με αυτά που πραγματικά έχουν αξία και σημασία στη ζωή μας»…

Συσσωρευτικό άγχος

Γνωρίζει καλά πόσο άγχος προκαλεί το τραύμα, ο συγγραφέας του βιβλίου Simplicity Parenting. Εργάστηκε με παιδιά και οικογένειες σε εμπόλεμες ζώνες, έχει δει ξεκάθαρα τα συμπτώματα. «Μπορείς να φανταστείς την έκπληξή μου όταν συνάντησα το ίδιο βλέμμα στα μάτια των παιδιών που ζούσαν σε ειρηνικές και εύπορες πόλεις της Ευρώπης; Μου πήρε καιρό να εμπιστευτώ το συναίσθημα μέσα μου που φώτιζε τις αιτίες: Οι ταχύτατοι ρυθμοί στη ζωή μας σήμερα προκαλούν στα παιδιά συσσωρευτικό άγχος. Αυτό το άγχος τείνει να γίνει ο κανόνας. Σχεδόν το θεωρούμε φυσιολογικό. Πολλοί γονείς δεν το αντιλαμβάνονται γιατί είναι καθημερινό, συχνό, συνηθισμένο. Είναι παντού γύρω τους (και σε άλλα παιδιά), βλέπουν τα συμπτώματα και σηκώνουν τους ώμους λέγοντας ‘έτσι είναι η παιδική ηλικία σήμερα’. Όμως πολλές χιλιάδες άνθρωποι λένε «όχι, δεν είναι φυσιολογικό». Όταν αρχίζεις να απλοποιείς, έστω και λίγο, βλέπεις αμέσως την αλλαγή και αντιλαμβάνεσαι ότι όχι, το άγχος μέσα στο οποίο μεγαλώνουν σήμερα τα παιδιά δεν είναι φυσιολογικό. Αντίθετα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία και την ανάπτυξή τους».

Ο Kim John Payne έχει εντοπίσει την πηγή αυτού του άγχους στη συσσώρευση πραγμάτων, ερεθισμάτων, προκλήσεων. «Αυτό είναι που δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στη διαδικασία της μάθησης. Μειώνεται το ενδιαφέρον και η ικανότητα για γνώση, οι φιλίες γίνονται λιγότερο φιλίες, τα παιδιά έχουν περισσότερες συγκρούσεις, αντιδρούν αντί να δρουν, δεν συμπεριφέρονται καλά στα αδέρφια τους, προκαλούν τους γονείς τους. Η πειθαρχία γίνεται πολύ μεγάλο πρόβλημα, είναι νευρικά, ευερέθιστα, υπερκινητικά, έχουν διαρκώς αγωνία. Μειώνεται η ικανότητα προσοχής και συγκέντρωσης, διαρκώς αναζητούν την εξωτερική διέγερση. Αναζητούν κάτι μεγάλο, σπουδαίο, θέλουν να ζήσουν τη διέγερση που διαρκεί λίγο και μετά αναζητούν κι άλλη, περισσότερη… Κυνηγούν το «υπερβολικό» σε κάθε τους δραστηριότητα και πάντα αναζητούν την επόμενη μεγάλη και εντυπωσιακή κίνηση που θα τους ενθουσιάσει».

Το τέρας της εξάρτησης

Υπερτονίζει μια ακόμα πιο σημαντική και επικίνδυνη συνέπεια: «Σταδιακά τα παιδιά γίνονται παθητικά, μαθαίνουν να εξαρτώνται από την εξωτερική διέγερση, από την τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, από την εναλλαγή έντονων δραστηριοτήτων, από το φορτωμένο πρόγραμμα. Εργάζομαι πολλά χρόνια με νέους ανθρώπους που έχουν προβλήματα εξάρτησης, κυρίως από ναρκωτικά. Όταν μαθαίνεις να εξαρτάς την ικανοποίησή σου από εξωτερικά ερεθίσματα, ξυπνάς το τέρας της εξάρτησης που ζει μέσα σε όλους τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι με τους οποίους δουλεύω (παιδιά 17-18 ετών) έχουν δώσει το δικό τους ορισμό της εξάρτησης: εξάρτηση είναι η αυξανόμενη και καταναγκαστική τάση να αντικαταστήσεις την εσωτερική ανάπτυξη, να αποφύγεις τον πόνο, τη βαρεμάρα, τη σιωπή, δημιουργώντας εξωτερική διέγερση»…

Αυτό που συμβαίνει σήμερα, στον πολιτισμό μας, είναι ότι εμείς οι ίδιοι καλλιεργούμε προσωπικότητες επιρρεπείς στην εξάρτηση. «Η εξάρτηση βρίσκεται στην ψυχή μας, υπάρχει εν δυνάμει σε όλους τους ανθρώπους. Ο τρόπος όμως που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, ο τρόπος ζωής μας είναι που απελευθερώνει αυτό το τέρας της εξάρτησης, μέσα μας. Μαθαίνουμε τα παιδιά να εξαρτούν τη χαρά τους από εξωτερικά ερεθίσματα. Έτσι γίνονται παθητικά, χάνουν την ευκαιρία να αναπτύξουν εκείνες τις τρεις βασικές ποιότητες που θα στηρίξουν την προσωπικότητά τους: τη δημιουργικότητα, την εφευρετικότητα, την προσαρμοστικότητα».

Δημιουργικότητα, εφευρετικότητα, προσαρμοστικότητα

Αυτές είναι οι ποιότητες που έχουν ανάγκη να αναπτύξουν τα παιδιά, στο σήμερα και για το μέλλον. Ο Kim John Payne φέρνει την εικόνα στο ελληνικό πλαίσιο, στα δεδομένα της οικονομικής κρίσης, της επαγγελματικής ανασφάλειας, στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν πια δουλειές που διαρκούν μια ζωή και ότι το κράτος παύει να  προσφέρει στήριξη.

«Αν θέλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά σήμερα τα εφόδια που χρειάζονται για να πετύχουν και να αναπτυχθούν μέσα στα νέα δεδομένα , πρέπει να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν την εσωτερική τους δημιουργικότητα, αυτή που θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν τη δική τους δουλειά, τη δική τους δράση μέσα στα όποια εξωτερικά δεδομένα. Χρειάζεται επίσης να γίνουν άνθρωποι εφευρετικοί: να βλέπουν τις ευκαιρίες, να αντιλαμβάνονται τις συγκυρίες και τον κατάλληλο χρόνο. Τα πολύ αγχωμένα παιδιά δεν έχουν αυτή την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τον χρόνο. Δεν μπορούν να ελέγξουν τις παρορμήσεις τους, δεν μπορούν να περιμένουν για να αισθανθούν ικανοποίηση. Οι συγκυρίες απαιτούν επίσης από τα παιδιά μας να αναπτύξουν προσαρμοστικότητα, να μπορούν να μετακινηθούν από τη μια πόλη στην άλλη, από τη μια δουλειά στην άλλη, από το ένα αντικείμενο στο άλλο και, όπου κι αν βρίσκονται, να μεταφέρουν, να έχουν επαφή με τη δημιουργικότητά τους. Μια ισορροπημένη παιδική ηλικία προσφέρει στα παιδιά ακριβώς αυτό: το χώρο για να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν τις ποιότητες της δημιουργικότητας, της εφευρετικότητας και της προσαρμοστικότητας. Αυτό κάνουμε στο κίνημα Simplicity Parenting και στις ομάδες γονιών Απλά! Δεν στοχεύουμε σε αυτό. Το κάνουμε».


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ομάδες γονιών Απλά! που οργανώνονται στην Αθήνα μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Λαμπρινή Σταμάτη στο τηλέφωνο 211 790 1979 ή στα Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. | www.goneisapla.gr | www.facebook.com/goneisapla.gr

 

Σχόλια  

 
+3 #1 Ελένη 2013-06-01 19:31 Διαβάζοντας το άρθρο με τη συνέντευξη του Kim John Payne τις ημέρες των Πανελλαδικών εξετάσεων είδα ολοκάθαρα την αποτυχία της γενιάς μας, που, ενώ έζησε τον παραλογισμό αυτό στα νιάτα της, τον παρακολουθεί τώρα ως θεατής να απομυζεί τη ζωή των παιδιών της…
 

goneis-Apla-omades-236x236

bookbook236x118

BN-kaleidoscope-236x118

goneisApla-GR-Header993x262