Photodentro 928x90

Η εμπειρία στις ομάδες γονιών Απλά!-«Γαλήνη». –« Αισιοδοξία». –« Έμπνευση». –« Ευτυχία». –«Ελπίδα». –«Ασφάλεια»... Ήταν μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποίησαν οι γονείς για να περιγράψουν αυτό που κέρδισαν από την εμπειρία τους στις ομάδες γονιών «Απλά!», τον περασμένο χειμώνα, όταν πρωτοξεκίνησαν στην Αθήνα.

Της Λαμπρινής Σταμάτη

«Φως». Είναι η δική μου λέξη για να περιγράψω την προσωπική μου διαδρομή από την πρώτη επαφή με το βιβλίο Simplicity Parenting, το συγγραφέα του, Kim John Payne,  την ομάδα των ανθρώπων στο Center for Social Sustainability των ΗΠΑ, την εκπαίδευσή μου στο συντονισμό ομάδων γονιών, τη μετάφραση του βιβλίου στα ελληνικά, την πρόταση που φέρνω στην Ελλάδα, σε άλλους γονείς, σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία, τις ιδέες στις οποίες περπάτησα και περπατώ τη δική μου οικογένεια, μέσα στο σπίτι μου.

Φως

Φως σε πρόσωπα και αξίες, φως στα ασήμαντα και στα απλά, φως σε ποιότητες που χάνονται μέσα στη δύνη της καθημερινότητας και κάτω από την πίεση για «πάρα πολλά». Φως στους ανθρώπους. Σε κάθε έναν από τους γονείς που έρχονται στις ομάδες και προσθέτουν το δικό τους  λιθαράκι , τη δική τους γνώση και εμπειρία, τη δική τους πολύχρωμη κλωστή σε αυτό το δίχτυ ασφαλείας που πλέκουμε μαζί και παίρνουμε όλοι φεύγοντας για να το προσαρμόσουμε στις ανάγκες μας, στον τρόπο ζωής μας, σε αυτό που θέλουμε για τη σχέση μας, για τα παιδιά και την οικογένειά μας. Φως και ευγνωμοσύνη.

Στις ομάδες γονιών Απλά! δεν υπάρχουν έτοιμες απαντήσεις ή έτοιμες λύσεις. Δεν υπάρχουν «πακέτα», «συμβουλές» και «κανόνες». Υπάρχει πληροφορία.  Υπάρχουν ιστορίες.  Υπάρχει η εμπειρία άλλων γονιών που απλοποίησαν και είδαν αποτελέσματα. Η βαθιά γνώση (από την επιστήμη, την ψυχολογία, τη φιλοσοφία, την παιδαγωγική) που, χωρίς κουραστικές αναλύσεις, υπάρχει εύκαιρη σε όποιον θέλει να την αναζητήσει.  Υπάρχουν εργαλεία. Πρακτικά, απλά, εφαρμόσιμα. Υπάρχει υποστήριξη. Από τον ένα γονιό στον άλλο και από ένα διεθνές κίνημα ανθρώπων που στις πιέσεις για «πάρα πολλά», «πάρα πολύ νωρίς», «πάρα πολύ γρήγορα» απαντούν με επιλογή: Απλά!

Στην εποχή της κρίσης

«Η κρίση είναι ευκαιρία». Ευκαιρία να απλοποιήσουμε. Το είπαν πολλοί γονείς και με πολλές διαφορετικές αφορμές, στις περσινές ομάδες. -«Όταν δεν μπορείς να στηριχθείς σε τίποτα εκεί έξω, όταν παντού γύρω σου συναντάς ανασφάλεια, αναγκάζεσαι να αναζητήσεις την ασφάλεια στον εαυτό σου, μέσα σου», είπε μια μητέρα. –«Όταν γίνονται πιο ισχυρές οι βάσεις ασφάλειας για τα παιδιά μέσα στο σπίτι, όλες οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται», είπε μια άλλη. –«Είναι σπουδαίο να συναντάω ανθρώπους που δεν μεμψιμοιρούν αλλά αναζητούν νέες διαδρομές, λύσεις και διεξόδους»…  -«Έχω φορτωθεί πάρα πολλά. Είχα μεγάλη ανάγκη την ενθάρρυνση και τις πρακτικές ιδέες για να ξαναβρώ την ουσία που χάνεται μέσα στα τόσα πολλά»…

Η «ουσία» ήταν και είναι πάντα αυτό που φέρνουν οι ίδιοι οι γονείς. Οι αξίες τους. Υποκλίνομαι με σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους που φέρνουν τόσο καθάριες αξίες. Υποκλίνομαι με σεβασμό και ευγνωμοσύνη στον αγώνα τους να τις φωτίσουν, να τις κάνουν διακριτές και ξεκάθαρες μέσα στην οικογένειά τους, μέσα στην τρέλα της καθημερινότητας, κόντρα σε όποιες άλλες αξίες εμφανίζονται ως «επικρατούσες», κοινωνικά ή οικονομικά. Αγάπη. Ασφάλεια. Προστασία. Επιμονή. Μάθηση. Ευελιξία. Εμπιστοσύνη. Θέληση. Ηρεμία. Ανεξαρτησία. Αλληλεγγύη. Αυτονομία. Χαρά. Αυτοεκτίμηση. Ενσυναίσθηση. Αρμονία. Δικαιοσύνη. Ομαδικότητα. Δημιουργικότητα… Ο κατάλογος είναι μακρύς και συγκινητικός…

Από αυτές τις αξίες ξεκινάμε στις ομάδες γονιών Απλά!  Κι αν είναι κάτι που διδάσκεται, είναι η επικοινωνία: οι ουσιαστικές δεξιότητες επικοινωνίας που χρειάζονται για να συνδέσουμε τις αξίες μας με τον τρόπο που ζούμε, μιλάμε, περπατάμε, δουλεύουμε, παίζουμε, τρώμε, διαβάζουμε, ξυπνάμε και κοιμόμαστε μαζί με τα παιδιά, μαζί με το σύντροφό μας.

Η διεργασία

Εργαλείο μας είναι η απλοποίηση και η δουλειά, σε κάθε μια από τις εφτά συναντήσεις της ομάδας, γίνεται σε συγκεκριμένους τομείς: στο περιβάλλον (στα παιχνίδια, τα βιβλία, τα ρούχα, τα αντικείμενα που υπάρχουν διαθέσιμα στο χώρο των παιδιών), στο ρυθμό (τις μικρές τελετουργίες για το φαγητό, το μπάνιο, τον ύπνο, κλπ), στις δραστηριότητες (τις υποχρεώσεις και το φορτωμένο πρόγραμμα που συνήθως ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία), στις πληροφορίες (αυτές που δέχονται τα παιδιά από τα media και τον κόσμο των ενηλίκων), στην πειθαρχία (που αναδύεται φυσικά, ως διάθεση για συνεργασία, όταν χτίζονται οι γέφυρες και όταν απλοποιούμε τα πάρα πολλά λόγια και τις πάρα πολλές οδηγίες που δίνουμε στα παιδιά).

Οι γονείς που έζησαν την εμπειρία της ομάδας «Απλά!» πέρυσι έκαναν μια αρχή. Έριξαν «το βότσαλο μέσα στη λίμνη» και βρίσκονται ακόμα στη διεργασία. Όπως γράφει ο Kim John Payne στο βιβλίο του Simplicity Parenting («γονείς Απλά!» είναι ο ελληνικός τίτλος του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο) «απαιτείται χρόνος για να μειώσεις, για να πεις «όχι, ευχαριστώ» -και να το εννοείς- στις υπερβολές που μας κατακλύζουν και σε όλα όσα μας αποσπούν την προσοχή μέσα στην καθημερινότητα. Το να αλλάξεις την κατεύθυνση μιας οικογένειας δεν είναι εύκολο, ιδιαίτερα όταν η ζωή μοιάζει με κυκλώνα. Κι όμως, η αγάπη του γονιού για τα παιδιά του, μπορεί να τιθασεύσει ακόμα και τις πιο ισχυρές δυνάμεις της φύσης.  Η διεργασία της απλοποίησης –μια μετακίνηση στον κεντρικό άξονα της οικογένειας- συνήθως ξεκινά με την απλή επιθυμία ενός γονιού να προστατεύσει τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού του, να προσφέρει χώρο και ψυχική ηρεμία στο θαύμα της παιδικής ηλικίας».


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ενημερωθείτε για τις ανοιχτές συναντήσεις «γονείς Απλά!» τον Οκτώβριο

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ομάδες γονιών «Απλά!»:

www.goneisapla.gr , www.facebook.com/goneisapla.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο και το κίνημα Simplicity Parenting: http://www.simplicityparenting.com/

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

goneis-Apla-omades-236x236

bookbook236x118

BN-kaleidoscope-236x118

goneisApla-GR-Header993x262