Photodentro 928x90

Ο αθλητισμός για τα παιδιά είναι χαρά! Θα τη βρουν στο δικό τους ρυθμό, στη σωστή ηλικία, όχι πολύ νωρίς, μακριά από τον ανταγωνισμό και την υπερβολή. Αρκεί να τα βοηθήσουμε, με τις κατάλληλες επιλογές.

athlitismos-paidiaΕίναι αμέτρητες οι ιστορίες από μαμάδες, μπαμπάδες, παππούδες, γιαγιάδες, θείες και θείους για αθλητικές δραστηριότητες και προπονήσεις για παιδιά, απ’ όπου λείπει η χαρά, το κέφι, η δημιουργικότητα (αξίες που έχουν περισσότερο από κάθε τι ανάγκη τα παιδιά).

Της Λαμπρινής Σταμάτη

Ένας προπονητής ή μια προπονήτρια που ουρλιάζει, που μειώνει με υποτιμητικές εκφτάσεις τα παιδιά που δεν «αποδίδουν τα μέγιστα». Γονείς στις κερκίδες που με κάθε ευκαιρία εισβάλλουν με παραινέσεις και συμβουλές προς τον προπονητή. Τραυματισμοί. Καυγάδες με τους γονείς της αντίπαλης ομάδας. Καυγάδες μεταξύ προπονητών. Παιδιά που εισπράττουν απόρριψη όταν αποφασίζουν να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα στην ηλικία των 8 ή των 9 ετών (γιατί τα πιο πολλά άλλα παιδιά έχουν ξεκινήσει από τα …τρία!) Παιδιά που αφιερώνουν ώρες επί ωρών, από πολύ μικρή ηλικία, σε προπονήσεις και τα παρατούν εξαντλημένα όταν μπαίνουν στην εφηβεία (τη στιγμή δηλαδή που χρειάζονται περισσότερο από ποτέ την άθληση, την πειθαρχία, την αίσθηση ότι ανήκουν σε μια ομάδα).

Οι έρευνες διεθνώς επιβεβαιώνουν ότι όσο πιο νωρίς και όσο πιο εντατικά ξεκινούν τα παιδιά να συμμετέχουν σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να τα παρατήσουν. Τρία στα τέσσερα παιδιά σταματούν εξαντλημένα, πριν κλείσουν τα 13 τους χρόνια.

Μια άλλη, πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας (College of Education) επισημαίνει επίσης ότι όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουν τα παιδιά σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες, τόσο μειώνεται η δημιουργικότητά τους σε βάθος χρόνου και ως ενήλικες. Αντίθετα, αν ο χρόνος των παιδιών αφιερώνεται σε πιο ελεύθερες (μη δομημένες) αθλητικές δραστηριότητες, η δημιουργικότητά τους αυξάνεται σημαντικά και στην ενήλικη ζωής τους.

Ο επικεφαλής της έρευνας, αναπληρωτής καθηγητής  Matt Bowers επισημαίνει ότι τα πορίσματά του δεν συνιστούν την καταδίκη των οργανωμένων αθλητικών δραστηριοτήτων. «Τονίζουν όμως την αξία που έχει για την ανάπτυξη των παιδιών η ελεύθερη άθληση, το παιχνίδι με κίνηση και δράση που τείνει να εκλείψει παντελώς από τη ζωή των παιδιών σήμερα. Η έρευνά μας δείχνει πόσο μεγάλη σημασία έχει για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας το να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις δομημένες (αυστηρά οργανωμένες) και τις μη δομημένες  δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας».

Η αυστηρή οργάνωση, ο στόχος της νίκης, ο ανταγωνισμός, η συμμετοχή σε πρωταθλήματα, οι εντατικές προπονήσεις, η ενασχόληση με όλα αυτά από πολύ μικρή ηλικία, συχνά αποστραγγίζουν τη χαρά από τις αθλητικές δραστηριότητες. Κι έτσι τα παιδιά αντί να βρίσκουν διέξοδο διέξοδο, δράση, κίνηση και χαρά στα σπορ όπου συμμετέχουν, εγκλωβίζονται μέσα στον ανταγωνισμό και την πίεση.

Να ξαναβρούμε τη χαρά του αθλητισμού

BeyondWinning
«Χρειάζεται να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τις σκληρές, ανταγωνιστικές αθλητικές δραστηριότητες», λέει ο Luis Fernando Llosa, ειδικός στην αθλητική ψυχολογία, μπαμπάς-προπονητής ο ίδιος και ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου Beyond Winning: Smart Parenting in a Toxic Sports Environment (μαζί με τον Kim John Payne και τον Scott Lancaster). «Δεν έχει σημασία αν είναι τριών ή 13 ετών. Σημασία έχει να τα προστατεύσουμε από την πρώιμη εξειδίκευση σε ένα μόνο άθλημα, από τους τραυματισμούς και την επιβάρυνση στο σώμα που συνεπάγεται αυτό. Σημασία έχει και να προστατεύσουμε και τους εαυτούς, από τη θέση του γονιού, για να μην αποπροσανατολίζουμε τα παιδιά, να μην προχωράμε σε επιλογές που έχουν ως κριτήριο τα δικά μας απωθημένα και να μην τα επιβαρύνουμε με υπέρμετρες προσδοκίες, στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν».

Κοινός στόχος των συγγραφέων και του βιβλίου είναι να φωτίσουν τις υπερβολές στις οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες για παιδιά και να προσφέρουν στους γονείς συμβουλές και λύσεις ώστε η εμπειρία της ενασχόλησης με τον αθλητισμό να είναι εμπειρία χαράς και όχι βασανιστήριο. Να είναι ενθαρρυντική και υποστηρικτική και όχι ισοπεδωτική και εξαντλητική.

«Θέλουμε τα παιδιά μας να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Θέλουμε να συνεχίσουν να ασχολούνται με τον αθλητισμό, τόσο στα χρόνια της εφηβείας όσο και ως ενήλικες. Θέλουμε να διασκεδάζουν και να αναπτύσσονται ως άνθρωποι και ως αθλητές. Γι’ αυτό και επενδύουμε χρόνο, ενέργεια (και χρήμα) για να τα τρέχουμε σε τόσες πολλές αθλητικές δραστηριότητες. Ας το κάνουμε όμως με επίγνωση, με διάκριση, με καθαρούς στόχους».

 

paidia-proponitis

Επιλέγοντας τον σωστό προπονητή

Ορισμένα ερωτήματα που χρειάζεται να απασχολήσουν τους γονείς, πριν εμπιστευτούν τα παιδιά τους σε έναν προπονητή, από τους συγγραφείς του βιβλίου «Beyond Winning: Smart Parenting in a Toxic Sports Environment», Kim John Payne, Luis Fernando Llosa και Scott Lancaster.

1.Ενθαρρύνει ο προπονητής το δίκαιο παιχνίδι, την αξιοπρέπεια και τον αυτό-έλεγχο;

2. Δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη νίκη ή στη συμμετοχή; Μπορεί να επιλέξει τους παίκτες που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για την ομάδα και όχι εκείνους που μπορεί να είναι ταλαντούχοι όμως συμπεριφέρονται εγωιστικά και δεν είναι αξιόπιστοι;

3. Γνωρίζει τις κοινωνικές δυναμικές της ομάδας; Μπορεί να αντιμετωπίσει σε βάθος ζητήματα που μπορεί να ανακύψουν; Έχει στο νου του να ενθαρρύνει τις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των μελών της ομάδας, των οικογενειών και των φίλων τους;

4. Προσφέρει ένα καλό πρότυπο; Ο γιος σας ή η κόρη σας θα ταυτιστούν πολύ με τις συμπεριφορές και τον τρόπο ζωής του προπονητή τους. Αισθάνεστε καλά με αυτό;

5. Μήπως εξαντλεί ή πιέζει πολύ τους παίκτες του;

6. Μήπως παίρνει πολύ προσωπικά τη νίκη ή την ήττα και ξεσπά την απογοήτευσή τους στους παίκτες του;

7. Ενθαρρύνει την αυτοπεποίθηση όλων των παικτών; Προσφέρει επιβεβαίωση στα δυνατά τους σημεία και στις προσπάθειές τους να βελτιώσουν τις αδυναμίες τους;

8. Μήπως δίνει περισσότερη σημασία στο «αστέρι» της ομάδας, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους;

9. Είναι διατεθειμένος να συνδεθεί με τους γονείς των παικτών του, να μην τους αφήσει αποκλεισμένους και έξω από την όλη διαδικασία;  


ΠΗΓΕΣ:

Whole Child Sports
και στο facebook https://www.facebook.com/WholeChildSports

How to put the fun back in youth sports

 Childhood Sports Participation Influences Adult Creativity

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

goneis-Apla-omades-236x236

bookbook236x118

BN-kaleidoscope-236x118

goneisApla-GR-Header993x262