Photodentro 928x90

Η κραυγή (των γυναικών που αντιμετωπίζουν τη βία)

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα καθημερινό φαινόμενο που ωστόσο παραμένει ταμπού. Σε ολόκληρη την Ελλάδα δραστηριοποιούνται πολλοί φορείς που προσφέρουν υποστήριξη και βοήθεια. Κάπου εκεί ίσως βρεθεί μια κάπως ανακουφιστική αρχή. Κάπου εκεί μπορεί ίσως να δοθεί το έναυσμα για να μπορέσει η γυναίκα που υφίσταται τη βία να πάρει αποστάσεις, να διαπιστώσει διαπιστώνοντας ότι δεν έχει λόγο να ντρέπεται, ότι δεν συμβαίνει μόνο στην ίδια αλλά είναι ένα φαινόμενο μπορεί να αγγίξει οποιαδήποτε γυναίκα, οποιουδήποτε οικονομικού, κοινωνικού και μορφωτικού επιπέδου, σε οποιαδήποτε ηλικία και χώρα.

Οι φορείς υποστήριξης στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί:

Γενική Γραμματεία Ισότητας. Βρίσκεται Νίκης 11 στο Σύνταγμα και τα
τηλέφωνα είναι: 210 3317305-6. Στόχος της υπηρεσίας είναι η ενδυνάμωση των γυναικών - θυμάτων βίας και η επανάκτηση της αυτοεκτίμησης τους ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον.

 • Γραφείο Ισότητας Δήμου Αθηναίων. Βρίσκεται Σοφοκλέους 70 και το τηλέφωνο είναι: 210 5244657. Ασχολείται με τη συστηματική μελέτη και έρευνα των προβλημάτων  των γυναικών του Δήμου Αθηναίων καθώς και με την πληροφόρηση με στόχο την απάλειψη των προκαταλήψεων στα θέματα που αφορούν την ισότητα
των δύο φύλλων. Επίσης απευθύνεται σε κάθε γυναίκα που υφίσταται βία, προσφέροντας ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη.

Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Βρίσκεται Βασιλίσσης Σοφίας
135 και Ζαχάρωφ  στους Αμπελόκηπους και το τηλέφωνο είναι 210 6497705.
Οι υπηρεσίες που παρέχει περιλαμβάνουν συμβουλευτική πληροφόρηση και
ενημέρωση για θέματα πρόνοιας , ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα, οικογένειες και
ομάδες, προσωρινή φιλοξενία σε ξενώνες σε άτομα που βιώνουν κάποια κρίση ή
περιέχονται σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης, συντονισμό και διαμεσολάβηση για
πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης που προσφέρονται από άλλους
φορείς, μη κερδοσκοπικές εταιρίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας 197. Αποτελεί το κεντρικό,
καθοδηγητικό σημείο αναφοράς ολόκληρου του συστήματος παροχής υπηρεσιών
άμεσης κοινωνικής βοήθειας. Λειτουργεί σε 24ωρη βάση, επτά μέρες την εβδομάδα, παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη και πληροφόρηση, κινεί τους μηχανισμούς άμεσης κοινωνικής παρέμβασης, παραπέμπει στις υπόλοιπες υπηρεσίες του δικτυού του Ε.Κ.Κ.Α, καθώς και σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες και φορείς για περαιτέρω βοήθεια.

Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης. Βρίσκεται Εστίας 25 στους Αμπελόκηπους
και τα τηλέφωνα είναι 210 7786800-210 7703403. Είναι μια γυναικεία οργάνωση βάσης με εθελοντικό χαρακτήρα που λειτουργεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέλη του είναι ομάδες γυναικών και οργανώσεις που λειτουργούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και
συμμετέχουν σε εκστρατείες που έχουν ως στόχο να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή
πολίτικη για τα θέματα ισότητας.

Γραμμή SOS (801 1188881). Η τηλεφωνική γραμμή SOS «Δίπλα σου» για θύματα οικογενειακής βίας, οργανώνεται από το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης και στοχεύει να ακούει το άτομο που καλεί και να το συμβουλεύει εφόσον αυτό το ζητήσει, για τις δυνατότητες που δίνονται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του.
 
Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων. Βρίσκεται στη Λυκαβηττού 9 και τα τηλέφωνα είναι 210 3646807-210 3643792.
 
Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας. Το τηλέφωνο είναι: 6973 352397. Η Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας είναι προσανατολισμένη σε μια διαφορετική αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας. Δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη της, μέσω αυτοπροστασίας των γυναικών και της αντιμετώπισης του κινδύνου αν και όταν εκδηλωθεί. Μέσα από συνεχή πρακτική και προπόνηση οι γυναίκες μαθαίνουν να αντιδρούν στην ενόχληση και στον κίνδυνο, να είναι ενεργητικές και να κρατούν τη θέση τους. Επίσης μέσα από τη λεκτική αυτοάμυνα χωρίς βία μόνο με το λόγο, την κίνηση, το βλέμμα και τη στάση του σώματος, τις μαθαίνει να αντιμετωπίζουν καθημερινές καταστάσεις στην οικογένεια, στην εργασία και στις κοινωνικές σχέσεις. 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Βρίσκεται στη Νικηταρά 8-10. Το τηλέφωνο είναι 210 3828126.

Διαβάστε επίσης: Πίσω από τον τοίχο: Βία.

 

goneis-Apla-omades-236x236

banner elniplex 236x236

SmileoftheChild 250x250

Πιο δημοφιλή

Επιβαλλόμενες οδηγίες βρεφικής κακοποίησης


Ο Παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης περιγράφει μια τυπι...

Δυσκολία στην ανάγνωση ή δυσαναγνωσία;


Πότε η δυσκολία στην ανάγνωση είναι ένα φυσικό στάδι...

Γιατί έχεις γάλα!


Είμαστε θηλαστικά! Οι νέες μητέρες έχουν πάντα αρκετ...

Εκδρομή στο δάσος της Μόλας, στην Πάρνηθα


Εδώ και μερικά χρόνια οργανώνουμε τουλάχιστον μια φο...