Photodentro 928x90

barefoot boyΉταν το δώρο που ζητήσαμε για τον καινούριο χρόνο. Να το προσφέρουμε όλοι σε όλους, να το χαρούμε και να το μοιραστούμε.  Ζητήσαμε τις προτάσεις, τις σκέψεις και τις ιδέες σας για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά από την κρίση. Ανταποκριθήκατε με θέρμη και ενθουσιασμό, με όμορφες, απλές σκέψεις, με το βλέμμα προς τη φύση, προς την αγκαλιά και το μαζί, με στιγμές γιορτής που δεν χρειάζονται αφορμή…

Ο σπόρος σαν να φύτρωσε και, τώρα, ανοιξιάτικα, σαν να βγαίνουν τα πρώτα καταπράσινα φυλλαράκια. Είναι οι δικές σας «τεχνικές». Η δική σας γνώση και εμπειρία, που γίνεται συλλογική. Κι είναι στο μοίρασμα που θα δώσει καρπούς.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά από την αναστάτωση που προκαλεί η κρίση; Ευχαριστούμε για τις φωτεινές ιδέες που μοιραστήκατε!

-«Μια βόλτα στο πάρκο, αγάπη, αγκαλιές, παιχνίδια με τη μαμά και τον μπαμπά είναι αυτό που θέλουν τα παιδιά. Ευτυχώς τα ωραία πράγματα είναι δωρεάν».

-«Συνταγή δεν υπάρχει. Ούτε γυάλινοι πύργοι όπου μπορούμε να κρατήσουμε αλώβητους τους μικρούς μας πρίγκιπες. Ακόμα και αν συμβεί να "κλέψουν" λόγια και αγωνίες θα προσπαθήσουμε να πούμε ότι η ζωή -όπως συμβαίνει και στην παράγκα του Καραγκιόζη- συνεχίζεται! Η τηλεόραση όμως παραμένει κλειστή...και τα παραμύθια είναι φέτος πιο όμορφα»…

-«Καθησυχάζω τον εαυτό μου, για να σταματήσω να φοβάμαι και να νοιώθω αγωνία εγώ».

-«Συζητάω. Κουβεντιάζω με φίλους αυτά που σκέφτομαι και με απασχολούν, για να «αδειάζω» το μυαλό μου από τα προβλήματα».

-«Προσπαθώ, με το παράδειγμά μου, να τους μάθω την οικονομία και την απλότητα στη ζωή».

-«Αγάπη, επαφή με τη φύση, δημιουργικότητα, από μαγείρεμα και χειροποίητες κατασκευές κάθε είδους, μέχρι όπου φτάσει... Γιατί έτσι ελπίζω η ζωή της κόρης μου να έχει νόημα και να μην είναι ανόητη. Γιατί για μένα ο κίνδυνος δεν είναι η κρίση, αλλά η έλλειψη νοήματος. Το νόημα μας προστατεύει σε εποχές κρίσης και μας εξυψώνει σε εποχές ευημερίας. Ας γιορτάσουμε... Αν βρούμε το λόγο μπορούμε να το κάνουμε. Γίνεται και χωρίς χρήματα»!

-«Δεν βλέπουμε, ούτε ακούμε ειδήσεις μπροστά στα παιδιά. Η τηλεόραση είναι κλειστή και παρακολουθούμε τις ειδήσεις όταν πια έχουν κοιμηθεί (αν έχουμε μείνει ξύπνιοι εμείς)…

-«Δεν μιλάμε μπροστά στον τριών ετών γιό μου  για την κρίση, αν και μας ξεφεύγουν σχόλια όπως "ωχ, κι άλλος λογαριασμός", κλπ. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε (που το κάναμε και πριν, αλλά τώρα ως προτεραιότητα) είναι να "εκπαιδευόμαστε" όλοι μαζί στις βασικές μας ανάγκες και αξίες. Προσέχουμε όλους τους φυσικούς πόρους, οικονομία και σεβασμός στη φύση, πετάμε ό,τι λιγότερο μπορούμε, ανταλλάσουμε προϊόντα και υπηρεσίες, χαρίζουμε σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, επενδύουμε στις ανθρώπινες σχέσεις και όχι στα υλικά αγαθά, προσπαθούμε μέσα στο ευρύτερο περιβάλλον μας να είμαστε όσο πιο αυτόνομοι μπορούμε και κυρίως αγκαλιαζόμαστε, φιλιόμαστε, παίζουμε και αγαπιόμαστε, μέσα στις δυσκολίες μας φυσικά. Όλα αυτά μας δίνουν πολύ χαρά και δύναμη να συνεχίσουμε»!

–«Λέω την αλήθεια –για να προστατέψω την κόρη μου (όσο μπορώ). Δε θέλω να την αφήσω να πιστεύει ότι δικαιούται τα πάντα (κι ας της αξίζουν), ότι υπάρχει ένας μάγος Άγιος Βασίλης που φέρνει πανάκριβα δώρα στα παιδιά ή ότι θα είναι πιο ευτυχισμένη αν φοράει ακριβά ρούχα. Λέγοντας την αλήθεια και δίνοντας το παράδειγμα, όσο καλύτερα μπορώ».

-«Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα κάθομαι με τον άντρα μου και συμφωνούμε στα πρακτικά. Ποιος, πότε, τι μπορεί να κάνει; Ποιος θα πάει στο σούπερ μάρκετ; Πότε χρειάζεται να ζητήσουμε βοήθεια από τη γιαγιά; Όταν έχουμε συνεννοηθεί από νωρίς, τα πράγματα κυλούν πιο ήρεμα».

- «Με μύηση (δική μας και δική τους) στη πνευματικότητα».

-«Δεν λέμε στα παιδιά περισσότερα απ’ όσα μπορούν να επεξεργαστούν. Σιγά-σιγά και όσο αντέχουν θα καταλάβουν τι συμβαίνει. Αποφεύγουμε τις πολλές αναλύσεις».

-«Με κατασκευές, με ανταλλαγές, με βόλτες στη φύση, με προσφορά σε εκείνους που έχουν ανάγκη, με μέτρο και χωρίς να ικανοποιούμε τις ανάγκες τους «αμέσως» τώρα, αλλά καλλιεργώντας την αίσθηση ότι μπορούν να περιμένουν π.χ. για το δώρο που ζητούν, μέχρι να έρθουν τα γενέθλια ή η γιορτή τους. Είναι όμορφη η αίσθηση της προσδοκίας»!

-«Απολαμβάνω το χρόνο που έχω στη διάθεσή μου! Όταν πρόσφατα μου είπαν στη δουλειά ότι θα δουλεύω δύο μέρες λιγότερες την εβδομάδα, σκέφτηκα: Ναι, Λιγότερα χρήματα. Θα τα βολέψουμε. Έχω όμως περισσότερο χρόνο να περάσω κοντά στα παιδιά μου»!

-«Ζητάμε από φίλους και συγγενείς τα δώρα που χρειαζόμαστε ή χρήματα για να εξασφαλίσουν κάτι που έχουμε ανάγκη. Κι αντί για πλαστικά παιχνίδια, ζητάμε να προσφέρουν στα παιδιά μια εμπειρία: ένα θέατρο, μια μουσική παράσταση ή μια …βόλτα με το τραμ».

-«Λέμε ιστορίες –πολλές ιστορίες. Αυτές που φτιάχνουμε εμείς κι αυτές που φτιάχνουν τα παιδιά. Μέσα από αυτές οι αγωνίες εκφράζονται και βρίσκονται λύσεις».

-«Πριν μπω στο σπίτι από τη δουλειά, κοντοστέκομαι έξω από την πόρτα για τρία λεπτά και ρωτάω τον εαυτό μου: πώς επιστρέφω σπίτι; Τι κουβαλάω που δεν χρειάζομαι; Όχι πάντα, αλλά αρκετές φορές, είναι μια αγωνία που καταφέρνω να αφήσω εκεί για να την ξαναπάρω το επόμενο πρωί».

-«Ανακαλύπτουμε την αξία σε αυτά που έχουμε και σε αυτά που μπορούμε. Και είναι πολλά».

-«Δεν γκρινιάζουμε μπροστά στα παιδιά ότι «δεν έχουμε χρήματα» ή ότι «χρειάζεται να κόψουμε αυτό ή εκείνο». Όταν αποφασίζουμε κάτι να περιορίσουμε ή να αλλάξουμε με τον άντρα μου, τους το παρουσιάζουμε ως μια απόφαση της οικογένειας, γιατί έτσι κρίναμε ότι είναι καλύτερα».

-«Καθώς εμείς συνειδητοποιούμε ότι τελικά η ασφάλεια και η σταθερότητα δεν είναι άρρηκτα συνυφασμένες με το χρήμα, αναζητάμε τρόπους να προσφέρουμε αυτές τις ποιότητες στα παιδιά μέσα από τη σχέση, μέσα από τα πράγματα που κάνουμε μαζί».

-«Βρισκόμαστε συχνά με φίλους, για βόλτες στη φύση, για πικ-νικ, για φαγητό στο σπίτι «ρεφενέ». Γιορτάζουμε, χωρίς περιττά έξοδα και χωρίς ιδιαίτερη αφορμή».

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

goneis-Apla-omades-236x236

banner elniplex 236x236

SmileoftheChild 250x250

Πιο δημοφιλή

Επιβαλλόμενες οδηγίες βρεφικής κακοποίησης


Ο Παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης περιγράφει μια τυπι...

Δυσκολία στην ανάγνωση ή δυσαναγνωσία;


Πότε η δυσκολία στην ανάγνωση είναι ένα φυσικό στάδι...

Γιατί έχεις γάλα!


Είμαστε θηλαστικά! Οι νέες μητέρες έχουν πάντα αρκετ...

Εκδρομή στο δάσος της Μόλας, στην Πάρνηθα


Εδώ και μερικά χρόνια οργανώνουμε τουλάχιστον μια φο...