Photodentro 928x90

Ελάτε να υφάνουμε μαζί, στον αργαλειό του νου και της σκέψης μας, εδώ, στη σκιά του Φωτόδεντρου, ένα δίχτυ προστασίας στη κρίση. Να το χαρίσουμε ο ένας στον άλλον. Να μοιραστούμε τις ιδέες, τη γνώση, την καθημερινή μας εμπειρία για το πώς προστατεύουμε τα παιδιά αυτές τις σκληρές εποχές της κρίσης.

Γράψτε μας δυο λόγια. Τι κάνετε εσείς; Τι σκέφτεστε; Πώς την παλεύετε; Τι λύσεις έχετε βρει; Τι λύσεις αναζητάτε; Μιλάτε; Κι αν ναι, πώς μιλάτε για την κρίση στα παιδιά; Πώς ζείτε με την κρίση που ουρλιάζει στην τηλεόραση, ξεφωνίζει στο ραδιόφωνο και τρυπώνει από κάθε χαραμάδα μέσα στο σπίτι ή στο σχολείο;

Η δική μας απόφασηSilk 1

Εμείς, προσπαθούμε με τον Κώστα να κρατήσουμε την κρίση μακριά από τα παιδιά. Να μην συζητάμε μπροστά τους τις καθημερινές επαγγελματικές και οικονομικές μας αγωνίες, να αφήνουμε τις αναλύσεις μας να περιμένουν τις στιγμές που θα βρισκόμαστε οι δύο μας, χωρίς μικρούς ακροατές που ρουφάνε την κάθε λέξη αλλά και την κάθε μυρωδιά και αίσθηση πίσω από αυτή.

Θελήσαμε να τα προστατεύσουμε από όλη την αγωνία και όλα τα ερωτήματα που καλά-καλά δεν μπορούμε οι ίδιοι να απαντήσουμε στον εαυτό μας. Δεν μιλάμε για την κρίση στο σπίτι μας, όταν τα παιδιά είναι μπροστά. Η τηλεόραση είναι κλειστή και το ραδιόφωνο παίζει μόνο μουσική. Κι όταν βρισκόμαστε με φίλους και η κουβέντα πάει εκεί, αλλάζουμε θέμα, καθυστερούμε όσο γίνεται μέχρι να βρεθούν στο πλάνο μόνο ενήλικες. Όσο γίνεται κι όσο μπορούμε.

Όχι πάντα κι όχι όλα, αλλά πολλά κύματα από αυτή την τρομακτική καταιγίδα τα κρατήσαμε έξω από την πόρτα, να σκάνε στο σκαλάκι της εισόδου. Όχι πως δεν φτάνουν οι χοντρές ψιχάλες κι οι βροντές μέχρι τα παιδιά. Και οι αστραπές φτάνουν. Μέσα από το βλέμμα μας, το άγχος μας, την αγωνία μας. «Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα»…

Η δική σας γνώση

Γράψτε μας για τη δική σας απόφαση, για τη δική σας εμπειρία. Με δυο λέξεις. Κοφτά, απότομα, μονολεκτικά, συμβολικά, ποιητικά –όπως σας έρχεται. Γράψτε μας εδώ, προσθέτοντας ένα σχόλιο κάτω από το άρθρο ή στη σελίδα του «Φωτόδεντρου» στο facebook… Γράψτε μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Γράψτε μας στις ηλεκτρονικές ομάδες γονέων που συμμετέχετε. Όπου βρίσκεστε κι όπου μπορείτε. Γράψτε μας. «Πώς προστατεύετε τα παιδιά σας από την κρίση»;

Θα συγκεντρώσουμε τις ιδέες, τις σκέψεις και τις προτάσεις σας, αυτόν τον πλούτο της γνώσης που μοιραζόμαστε όλοι, για να το χαρίσουμε ο ένας στον άλλον… Μαζί. Συν-υφαίνουμε ένα δίχτυ ασφαλείας απέναντι στην κρίση. Κι ας είναι αυτό το δώρο μας για την καινούρια χρονιά.

Λαμπρινή Σταμάτη

 


 

Διαβάστε επίσης:

Τα παιδιά ζωγραφίζουν το χρήμα

 

Σχόλια  

 
0 #3 kathy72 2012-01-11 11:54 να τους μαθω με το παραδειγμα μου την οικονομια, και την απλωτητα στη ζωη.
 
 
0 #2 fostira 2011-12-21 22:36 ο γιος μου είναι τριων χρονών. Δεν μιλάμε μπροστά του για την κρίση, αν και μας ξεφευγουν σχόλια όπως "ωχ, κι άλλος λογαριασμός" κλπ. Αυτό που προσπαθώ να κάνουμε (που το κάναμε και πριν, αλλά τώρα ως προτεραιότητα) είναι να "εκπαιδευόμαστε" όλοι μαζί στις βασικές μας ανάγκες και αξίες. Προσέχουμε όλους τους φυσικούς πόρους, οικονομία και σεβασμός στη φύση, πετάμε ό,τι λιγότερο μπορούμε, ανταλλάσουμε προϊόντα και υπηρεσίες, χαρίζουμε σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, επενδύουμε στις ανθρώπινες σχέσεις και όχι στα υλικά αγαθά, προσπαθούμε μέσα στο ευρύτερο περιβάλλον μας να είμαστε όσο πιο αυτόνομοι μπορούμε και κυρίως αγκαλιαζομαστε φιλιόμαστε, παίζουμε και αγαπιόμαστε, μέσα στις δυσκολίες μας φυσικά. Όλα αυτά μας δίνουν πολύ χαρά και δύναμη να συνεχίσουμε!
 
 
0 #1 Stelluna 2011-12-21 13:08 Θα την προστατέψω (όσο μπορώ) λέγοντάς της την αλήθεια. Δε θέλω να την αφήσω να πιστεύει ότι δικαιούται τα πάντα (κι ας της αξίζουν), ότι υπάρχει ένας μάγος Άγιος Βασίλης που φέρνει πανάκριβα δώρα στα παιδιά ή ότι θα είναι πιο ευτυχισμένη αν φοράει ακριβά ρούχα. Λέγοντας την αλήθεια, λοιπόν, και δίνοντας το παράδειγμα, όσο καλύτερα μπορώ.
 

goneis-Apla-omades-236x236

banner elniplex 236x236

SmileoftheChild 250x250

Πιο δημοφιλή

Επιβαλλόμενες οδηγίες βρεφικής κακοποίησης


Ο Παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης περιγράφει μια τυπι...

Δυσκολία στην ανάγνωση ή δυσαναγνωσία;


Πότε η δυσκολία στην ανάγνωση είναι ένα φυσικό στάδι...

Γιατί έχεις γάλα!


Είμαστε θηλαστικά! Οι νέες μητέρες έχουν πάντα αρκετ...

Εκδρομή στο δάσος της Μόλας, στην Πάρνηθα


Εδώ και μερικά χρόνια οργανώνουμε τουλάχιστον μια φο...