Photodentro 928x90

LittlePrince-Tettix-5-LowRes

 

Το μουσικό σχήμα «Τέττιξ» και η όπερα «Ο Μικρός Πρίγκηπας» που δημιούργησαν, επιλέχθηκε ανάμεσα σε 1400 συμμετοχές από όλο τον κόσμο και θα συμμετάσχει στο μεγαλύτερο παγκόσμιο συνέδριο για τη Μουσική Εκπαίδευση, το οποίο θα πραγματοποιηθεί φέτος, από τις 24 έως τις 29 Ιουλίου, στη Γλασκώβη!

Θα είναι η μοναδική ελληνική συμμετοχή στο 32o Παγκόσμιο Συνέδριο της ISME (International Society for Music Education), στην κατηγορία group performance!

Γιατί το αξίζουν και γιατί…
Γιατί άραγε; 

 

 

 

Θα το ανακαλύψετε παρακολουθώντας την όπερα που δημιούργησαν από το μηδέν

οι σπουδαστές μουσικής που συμμετέχουν στην ομάδα «Τέττιξ»

τα Σάββατα 2, 9, 16 και 23 Απριλίου, στις 15:00 το μεσημέρι

στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου 14, Πλάκα)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 λεπτά.

Γενική είσοδος: 10 ευρώ | Ομαδικό: 8 ευρώ (10 άτομα & άνω)

Προπώληση εισιτηρίων

Τηλέφωνα ταμείου: 210 3222 464, 210 3236 732 καθημερινά 10:00-13:00 & 17:00-22:00

 

Είναι παιδιά. Μικρά παιδιά και νέοι. Είναι σπουδαστές μουσικής. Δεν πέρασαν από «ακρόαση». Δεν επιλέχθηκαν ανάμεσα από «ταλέντα».  Είναι παιδιά «συνηθισμένα», ωστόσο εξαίρετα! Είναι παιδιά ξεχωριστά, μοναδικά, προικισμένα! Και πολύ τυχερά…

Γιατί είχαν την ευκαιρία να βρεθούν κοντά σε μια δασκάλα μουσικής που διδάσκει με ψυχή και τολμά με αγάπη. Η μουσικοπαιδαγωγός Τέτη Αϊβατζίδου κάνει πράξη, εδώ και χρόνια, δίπλα στους μαθητές της από το μουσικό σχήμα «Τέττιξ», το ότι η διδασκαλία είναι η  τέχνη του «σχετίζεσθαι»…

Της Λαμπρινής Σταμάτη

Γιατί…

Είναι η φύση της είναι και η ανάγκη της πρώτα να δημιουργήσει μια ζεστή σχέση με τα παιδιά και μετά να διδάξει μουσική. Πρώτα ν’ ανοίξουν οι καρδιές και μετά ο νους. Η ίδια, από το ρόλο της δασκάλας, είναι, όπως λέει, «ο διευκολυντής». «Ο δάσκαλος μοιράζεται τον ενθουσιασμό του, απλώνει το υλικό του, προσκαλεί τους μαθητές του να το γευτούν, να το μυρίσουν, να το πιάσουν, να τ’ ακούσουν… Έτσι γίνεται «παιδαγωγός». Έτσι οδηγεί τα παιδιά να γνωρίσουν,  να εξερευνήσουν, να μιλήσουν, να ρωτήσουν, να πειραματιστούν, μέχρι να κάνουν τη γνώση δική τους κατάκτηση»…

LittlePrince-Tettix-8-LowResΚάπως έτσι ξεκίνησαν να δημιουργούν το δικό τους έργο. Πριν από μερικά χρόνια την «Πετρόσουπα», τώρα τον «Μικρό Πρίγκηπα» του Αντουάν ντε Σαντ Εξυπερύ. Δυο χρόνια δούλεψαν κοντά ο ένας στον άλλον, σε μικρές και μεγαλύτερες ομάδες. Όλοι μαζί και ο καθένας με τον εαυτό του, για να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη παράσταση.

Τα παιδιά έκαναν τη μουσική σύνθεση. Έγραψαν το λιμπρέτο. Το εναρμόνισαν. Έμαθαν να το τραγουδούν (χορωδία, άριες & ρετσιτατίβο). Δημιούργησαν το μουσικό σύνολο. Δούλεψαν τη σκηνική τους παρουσία, την κίνηση, την έκφρασή τους, με τις σκηνοθετικές οδηγίες και τη διδασκαλία του Δημήτρη Δεγαΐτη.

Από κοντά και οι γονείς. Υποστηρικτικοί, σύμμαχοι, συνοδοιπόροι. Να βοηθήσουν ο καθένας όπως μπορεί, με το ταλέντο και τις γνώσεις του, με την παρουσία του. Μια σχέση σε πολλά επίπεδα…

Έτσι γεννήθηκε «Ο Μικρός Πρίγκηπας» του Αντουάν ντε Σαντ Εξυπερύ, σε όπερα από την ομάδα «Τέττιξ»… Η δουλειά τους συγκίνησε βαθιά όλους όσους την παρακολούθησαν, δυο μεσημέρια του περασμένου Νοεμβρίου, στο θέατρο «Αργώ» στο Μεταξουργείο, και το βράδυ της συμμετοχής τους στο 7ο συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ), στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Κι έτσι ανοίγουν σήμερα …πανιά για τη Σκωτία, όπου έγιναν δεκτοί να συμμετέχουν στο μεγαλύτερο Συνέδριο για τη Μουσική Εκπαίδευση στον κόσμο, στο 32o Παγκόσμιο Συνέδριο της ISME (International Society for Music Education), τον Ιούλιο του 2016. Είναι η μοναδική ελληνική συμμετοχή στην κατηγορία «group performance» και έγινε δεκτή, ανάμεσα σε 1400 συμμετοχές από όλο τον κόσμο!

Γιατί…

Το «γιατί» μάλλον χρειάζεται να το αισθανθείτε, επιδιώκοντας να δείτε την παράσταση σε μια από τις εμφανίσεις της ομάδας στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου 14, στην Πλάκα). Τα έσοδα από τις παραστάσεις θα αξιοποιηθούν για τη συμμετοχή της ομάδας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Μουσικής Εκπαίδευσης, στη Σκωτία.


Ίσως πάλι να το απαντά η ματιά και το συναίσθημα ενός ειδικού…

Η Σοφία Γιολδάση* είναι Μαέστρος στην Παιδική Χορωδία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Παρακολούθησε την παράσταση «Ο μικρός πρίγκηπας» από την ομάδα Tettix, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Εστιάζει σε «αυτό που την κάνει εξαιρετικά επιτυχημένη και ιδιαίτερα συγκινητική» και το περιγράφει:

LittlePrince-Tettix-7-LowResLittlePrince-Tettix-10-LowRes

«Παιδιά στην εφηβεία, εραστές της τέχνης,  μπλέκουν με έναν αυθεντικό και ειλικρινή τρόπο τη μουσική με τον χορό και την υποκριτική, καταλύοντας τα σύνορα μεταξύ των τεχνών και αποδεικνύοντας ότι μπορούν εκ των ενόντων να δημιουργήσουν μία παράσταση που προσεγγίζει τον ακροατή-θεατή δίχως να βρίσκει εμπόδια.

Η παράσταση καταφέρνει να σε πείσει λόγω της έκφρασης και του επαγγελματισμού των παιδιών, τα οποία, ανεξάρτητα από τις τεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, έχουν καταφέρει να δαμάσουν τον δαίμονα με τον οποίο οι περισσότεροι καλλιτέχνες παλεύουν….τη σκηνή!

Την κατακτούν χωρίς την ταμπέλα του μουσικού, του χορευτή ή του ηθοποιού, αλλά του performer, μιας ολότητας που υπηρετεί την ανθρώπινη έκφραση, πράγμα σπουδαίο που σπάνια διδάσκεται! «Ο μικρός πρίγκηπας» είναι μία παράσταση που κάθε ωδείο θα φιλοδοξούσε να παρουσιάσει...»!

 

*Η Σοφία Γιολδάση είναι Μαέστρος στην Παιδική Χορωδία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής (BMus, MMus στη Διεύθυνση Χορωδίας – Conservatorium van Amsterdam, Hogeschool voor de Kunsten)


Γιατί…

Ίσως πάλι το «γιατί…» να το απαντούν και τα ίδια τα παιδιά, καθώς μιλούν για το τι έκαναν τα δύο τελευταία χρόνια, με την κυρία Τέτη, καθώς δοκιμάζονται, στις πρόβες τους…

 

 

 

Αν δεν εμφανίζεται το video, ακολουθήστε το link

 

Ίσως όμως τελικά να το απαντά και μόνο το χαμόγελό τους…

 

 

 

Αν δεν εμφανίζεται το video, ακολουθήστε το link
 

 


Οι συντελεστές της όπερας «Ο Μικρός Πρίγκηπας» από την ομάδα Τέττιξ

Μουσική διδασκαλία - παραγωγή: Τέτη Αϊβατζίδου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης
Μελωδίες - Λιμπρέτο: Tettix music group
Εναρμόνιση - ενορχήστρωση: Γιώργος Συνοδινός (σπουδαστής τμήματος ανωτέρων θεωρητικών)
Σκηνικά: Σπύρος Κακάβας, Ελένη Κλωνιζάκη
Μετάφραση στα αγγλικά: Νατάσσα Μάντεση

Διανομή: Aεροπόρος (μικρός): Δανάη Παιδάκη, Ευφροσύνη Κακάβα ● Aεροπόρος: Ορφέας Λιαπάτης ● Μικρός Πρίγκηπας: Τάσος Βέμμος, Χρύσα Γριβέα ● Τούρκος Αστρονόμος: Γιώργος Συνοδινός ● Βασιλιάς: Δανάη Πατσαρούχα, Ευγενία Μπουλούζου ● Ματαιόδοξος: Iωάννα Χατζάτογλου, Αλεξάνδρα Καμπύλη ● Μπεκρής: Αναστασία Κακάβα, Γεωργία Τυμπανάρη ● Επιχειρηματίας: Κατερίνα Αναστασίου, Κατερίνα Τσώλου, Άγγελος Μουστάκης ● Λουλούδι: Κατερίνα Σαμαρά, Πηγή Καραβοκύρη ● Φίδι: Βασιλική Μπουλούζου, Κατερίνα Αναστασίου ● Αλεπού: Ιωάννα-Μαρία Βέμμου

Οργανικό σύνολο: Καλή Μπάλδου, φλάουτοΑθηνά Κουκή, κανονάκιΧριστίνα Στεφάνου, βιολίΣίσυ Μπαρακάρη, τσέλοΔημήτρης Χρυσικός, πιάνο.

Χορωδοί - αφηγήσεις: Άγγελος Μουστάκης, Αλεξάνδρα Καμπύλη, Αναστασία Κακάβα, Αφροδίτη Βιδάλη, Βασιλική Μπουλούζου, Γεωργία Τυμπανάρη, Γιώργος Συνοδινός, Δανάη Παιδάκη, Δανάη Πατσαρούχα, Ερασμία Κόγια, Ευγενία Μπουλούζου, Ευφροσύνη Κακάβα, Ιλεάννα Βιδάλη, Ιωάννα-Μαρία Βέμμου, Iωάννα Χατζάτογλου, Κατερίνα Αναστασίου, Κατερίνα Καλογεροπούλου, Κατερίνα Σαμαρά, Κατερίνα Τσώλου, Μάιρα Κωτσιοπούλου, Μικαέλα Λύτρα, Ορφέας Λιαπάτης, Παναγιώτης Μπαλτάς, Πηγή Καραβοκύρη, Στέλλα Γεωργιάδη, Τάσος Βέμμος, Φαίδρα Μπελοσίνωφ, Χρύσα Γριβέα.


Links

Περισσότερα για την όπερα «Ο Μικρός Πρίγκηπας», από την ομάδα «Τέττιξ»

Περισσότερα για το μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ζω τη μουσική, φτιάχνω τη δική μου όπερα»,

Βρείτε το Tettix music group στο Facebook

 

 

goneis-Apla-omades-236x236

banner elniplex 236x236

SmileoftheChild 250x250

Πιο δημοφιλή

Επιβαλλόμενες οδηγίες βρεφικής κακοποίησης


Ο Παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης περιγράφει μια τυπι...

Δυσκολία στην ανάγνωση ή δυσαναγνωσία;


Πότε η δυσκολία στην ανάγνωση είναι ένα φυσικό στάδι...

Γιατί έχεις γάλα!


Είμαστε θηλαστικά! Οι νέες μητέρες έχουν πάντα αρκετ...

Εκδρομή στο δάσος της Μόλας, στην Πάρνηθα


Εδώ και μερικά χρόνια οργανώνουμε τουλάχιστον μια φο...