Photodentro 928x90

avoid-having-labor-inducedΗ πρόκληση τοκετού αυξάνει κατά 50% τις πιθανότητες για καισαρική. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η πρόκληση τοκετού διαταράσσει και ανατρέπει τη φυσιολογική εξέλιξη ενός τοκετού, παρεμβάλλεται σε μια πολύπλοκη και ευαίσθητη οργανική ενορχήστρωση, με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ή να προβλέψει την εξέλιξη ενός τοκετού, αν αυτός δεν αρχίσει», λέει η γυναικολόγος – μαιευτήρας Dr. Isabel Rosas, η οποία, εδώ και μερικά χρόνια έχει μεταφέρει τη δραστηριότητά της από την Ισπανία στην Αθήνα, με πείσμα και μεγάλη πίστη στη δύναμη της γυναικείας φύσης.

«Είτε μιλάμε για  πρόκληση τοκετού, με χρήση φαρμάκων όπως είναι η οξυτοκίνη και οι προσταγλανδίνες, είτε για επισκληρίδιο αναισθησία που στόχο έχει να μειώσει τους πόνους της γέννας, κάθε παρέμβαση διαταράσσει τη φυσική εξέλιξη ενός τοκετού, διαταράσσει μια ορμονική, οργανική, ψυχική και σωματική χορογραφία που είναι απόλυτα μοναδική, δεν μπορεί να προβλεφθεί, ούτε να προγραμματιστεί. Η πρόκληση τοκετού κρύβει πολλούς κινδύνους, κι ένας από αυτούς είναι οι σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να ακολουθήσει μια ‘άχρηστη’ καισαρική».

Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Rochester, καλεί τις εγκύους να επανεξετάσουν με σοβαρότητα τα δεδομένα, αν σκέφτονται την πρόκληση τοκετού επειδή διευκολύνει τον προγραμματισμό τους και όχι επειδή συντρέχουν πραγματικοί λόγοι υγείας. Η έρευνα που έγινε με επικεφαλής τον Dr. J. Christopher Glantz, έδειξε ότι σε κάθε 25 περιπτώσεις πρόκλησης τοκετού, καταγράφονται τουλάχιστον δύο καισαρικές, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν δινόταν χρόνος να ξεκινήσει φυσιολογικά η διαδικασία του τοκετού.

Ίσως η αναλογία 2 στις 25 περιπτώσεις να μην φαίνεται ανησυχητική, όμως αν υπολογίσει κανείς τα εκατομμύρια των περιπτώσεων πρόκλησης τοκετού, τότε μιλάμε για χιλιάδες αναίτιες καισαρικές. Στη μελέτη που δημοσιεύει ο Glantz στο επιστημονικό περιοδικό Obstetrics and Gynecology (τεύχος Ιανουαρίου 2010), επισημαίνει ότι η καισαρική παραμένει μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση, με σοβαρούς κινδύνους επιπλοκών όπως η αιμορραγία, οι μολύνσεις, οι θρομβώσεις, ο τραυματισμός άλλων οργάνων.

Τον κίνδυνο για επιπλοκές που οδηγούν σε καισαρική, η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί απλά με λίγη περισσότερη υπομονή, υπογραμμίζει επίσης μελέτη της αμερικανικής Mayo Clinic. Στη συγκεκριμένη μελέτη σημειώνεται ότι ο κίνδυνος αυτός είναι ιδιαίτερα αυξημένος κατά την πρώτη γέννα, όταν ο τράχηλος της μήτρας δεν έχει δοκιμαστεί ξανά στο να λεπταίνει, να μαλακώνει και να διαστέλλεται.

Η πρόκληση τοκετού, σύμφωνα με τη Mayo Clinic, είναι ρίσκο από πολλές απόψεις. Αν γίνει πρόωρα, χωρίς να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τον τοκετό, υπάρχουν κίνδυνοι για το μωρό, με κυριότερο τη δυσκολία στην αναπνοή. Οι χτύποι της καρδιάς του εμβρύου αλλά και η πρόσληψη οξυγόνου μπορεί να μειωθούν, λόγω των πάρα πολλών συσπάσεων που προκαλούν τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται (οξυτοκίνη και προσταγλανδίνες). Αυξάνονται επίσης οι κίνδυνοι για μολύνσεις, πρόπτωση ομφάλιου λώρου, ρήξη μήτρας, αιμορραγία που οφείλεται στην ατονία της μήτρας μετά τον τοκετό, καθώς δεν γίνονται σωστά οι συσπάσεις των μυών της μήτρας.

Links

http://www.mayoclinic.com/health/inducing-labor/PR00117/NSECTIONGROUP=2

http://www.time.com/time/health/article/0,8599,2007754,00.html#ixzz1TDMdYFWO

 

goneis-Apla-omades-236x236

SmileoftheChild 250x250

diktyo

Πιο δημοφιλή

Επιβαλλόμενες οδηγίες βρεφικής κακοποίησης


Ο Παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης περιγράφει μια τυπι...

Δυσκολία στην ανάγνωση ή δυσαναγνωσία;


Πότε η δυσκολία στην ανάγνωση είναι ένα φυσικό στάδι...

Γιατί έχεις γάλα!


Είμαστε θηλαστικά! Οι νέες μητέρες έχουν πάντα αρκετ...

Εκδρομή στο δάσος της Μόλας, στην Πάρνηθα


Εδώ και μερικά χρόνια οργανώνουμε τουλάχιστον μια φο...