Photodentro 928x90

Paul Cesanne Hortense-Breast-Feeding-PaulTo 1991 η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η UNICEF, με σκοπό την αύξηση των ποσοστών θηλασμού στον κόσμο, έθεσαν τα 10 βήματα για επιτυχημένο θηλασμό παροτρύνοντας τα μαιευτήρια να τα ακολουθήσουν και έτσι να λάβουν την πιστοποίηση «φιλικά προς τα βρέφη». Από τότε πάνω από 20000 μαιευτικές κλινικές έχουν πάρει την πιστοποίηση σε 152 χώρες.

Της Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. *

Η Ελλάδα μέχρι πρόσφατα …αγρόν ηγόραζε!!! Αλλά επιτέλους, με την πρωτοβουλία κάποιων ανθρώπων που πίστεψαν και εργάστηκαν σκληρά για αυτό, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δύο  δημόσια μαιευτήρια  έλαβαν την πιστοποίηση που τα αναγνωρίζει και επίσημα ως «φιλικά προς τα βρέφη».

Η Γ΄ Γυναικολογική και Μαιευτική  Πανεπιστημιακή  κλινική του Νοσοκομείου «Αττικόν» και το μαιευτήριο «Έλενας Βενιζέλου» κρίθηκαν από επιτροπή ειδικών που εκπαιδεύτηκε
για αυτόν το σκοπό από υπευθύνους του εξωτερικού   βάση λεπτομερών κριτηρίων και το πόρισμα ήταν θετικό.

Για να γίνει ένα μαιευτήριο «φιλικό προς τα βρέφη» πρέπει να πληροί όλες τις παρακάτω οδηγίες σε ποσοστό τουλάχιστον 80%.

1) Να έχει γραπτή πολιτική για το θηλασμό και η πολιτική αυτή να ακολουθείται από όλους που ασχολούνται με τη φροντίδα μητέρας και νεογέννητου. (σε ένα τέτοιο μαιευτήριο δεν θα παίρνουμε αντιφατικά μηνύματα όπως συμβαίνει συνήθως πχ. Το μωρό δεν χρειάζεται τίποτα άλλο εκτός από πρωτόγαλα τις πρώτες μέρες αλλά ειδικά το δικό σας  γεννήθηκε μικρό/μεγάλο/αργά /γρήγορα κλπ και  χρειάζεται συμπλήρωμα!)

2) Όλοι οι επαγγελματίες υγείας να  εκπαιδεύονται ώστε να γίνουν ικανοί να εφαρμόσουν την οδηγία αυτή.


3) Να ενημερώνονται όλες οι έγκυες για τα πλεονεκτήματα και την τέχνη του μητρικού θηλασμού. (σε μαθήματα που προωθούν πραγματικά το θηλασμό παρουσιάζοντάς τον σαν κάτι προσιτό και όχι σαν μια πολύπλοκη διαδικασία)


4) Να θηλάζουν οι μητέρες μέσα στο πρώτο ημίωρο μετά τον τοκετό. (εδώ δεν εννοούν να μένουν τα μωρά για 5 λεπτά, όπως συνηθίζεται, στην αγκαλιά της μαμάς αλλά για τουλάχιστον μια ώρα)


5) Οι μητέρες που πρέπει να αποχωριστούν τα μωρά τους (πχ πρόωρα ) να υποστηρίζονται για να διατηρήσουν τη γαλουχία. (πόσο μακριά από αυτό βρισκόμαστε δυστυχώς με τα μωρά που το χρειάζονται περισσότερο από όλα…)

6) Να δίνεται στα νεογέννητα μόνο μητρικό γάλα εκτός και αν συντρέχει ιατρικός λόγος (μιλάμε για σοβαρό ιατρικό λόγο πχ  η εξαιρετικά σπάνια γαλακτοζαιμία και όχι ίκτερος ή υπογλυκαιμία που χρειάζονται απλώς πολύ και καλό  θηλασμό και όχι ξένο γάλα).

7) Να εφαρμόζεται το ‘rooming in” δηλαδή τα μωρά να είναι κοντά στη μητέρα τους 24 ώρες το 24ωρό. (σα δεδομένο χωρίς να προσπαθεί κανείς να πείσει τη μαμά ότι είναι κουραστικό, επικίνδυνο, δύσκολο κλπ)

8) Μητρικός θηλασμός όποτε θέλει το μωρό για όσο θέλει το μωρό χωρίς χρονικούς περιορισμούς (πχ κάθε 2 ή 3 ή 4 ώρες για 5ή 7 ή 9 ή 15 λεπτά- κάθε μαιευτήριο μοιάζει να έχει τα αγαπημένα του τυχαία νούμερα…)

9) Να μη δίνονται τεχνητές θηλές (δηλαδή μπιμπερό!!) και πιπίλες στα μωρά.

10) Κατά την έξοδό τους από το μαιευτήριο να παραπέμπονται οι μητέρες σε ομάδες υποστήριξης θηλασμού (όπως ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος, http://www.lll.org/greece.html)

Το μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» και η Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο «Αττικόν», άνοιξαν για πρώτη φορά ένα δρόμο. Ευχόμαστε το παράδειγμά τους να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα μαιευτήρια. Ειδικά αυτά που αυτοδιαφημίζονται σαν φιλικά προς τα βρέφη στα υπερπολυτελή τους φυλλάδια χωρίς να έχουν κάνει βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, χωρίς να έχουν κάνει καν αίτηση για να πάρουν την πιστοποίηση…και με ποσοστά πολύ κάτω του 80%.


*Η Μαρία Φερτάκη είναι Σύμβουλος Θηλασμού της La Leche League Greece και Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας (IBCLC).

Για τηλεφωνική υποστήριξη σε θέματα θηλασμού, επικοινωνήστε με το Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος: 210-6003249, www.llli.org/greece.html.

Για μια ατομική συνάντηση με την ίδια τηλεφωνήστε στο 6977 406870.

 

goneis-Apla-omades-236x236

SmileoftheChild 250x250

diktyo

Πιο δημοφιλή

Επιβαλλόμενες οδηγίες βρεφικής κακοποίησης


Ο Παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης περιγράφει μια τυπι...

Δυσκολία στην ανάγνωση ή δυσαναγνωσία;


Πότε η δυσκολία στην ανάγνωση είναι ένα φυσικό στάδι...

Γιατί έχεις γάλα!


Είμαστε θηλαστικά! Οι νέες μητέρες έχουν πάντα αρκετ...

Εκδρομή στο δάσος της Μόλας, στην Πάρνηθα


Εδώ και μερικά χρόνια οργανώνουμε τουλάχιστον μια φο...