Photodentro 928x90

babyandringΤο μητρικό γάλα, ο θηλασμός, η παρουσία και η αγκαλιά της μητέρας είναι οι πιο ισχυρές ασπίδες προστασίας για τα πρόωρα και άρρωστα μωρά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει τη «φροντίδα καγκουρό», την επαφή δηλαδή της μητέρας με το μωρό της δέρμα με δέρμα, ακόμα και για μωρά που γεννιούνται πολύ νωρίς (από την 28η εβδομάδα της κύησης) και ζυγίζουν μόλις 600 γραμμάρια.

Της Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Τα πρόσφατα ερευνητικά, ιατρικά και επιστημονικά δεδομένα υπερτονίζουν τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για τα πρόωρα μωρά. Καταδεικνύουν επίσης ότι η παρουσία της μητέρας κοντά στο πρόωρο μωρό της βελτιώνει τη νευρολογική του ανάπτυξη και το βοηθά να πάρει βάρος, τον πρώτο μήνα.

Χάρη σε μια διεθνή προσπάθεια, που ξεκίνησε από τις Σκανδιναβικές χώρες και τον Καναδά, τα  «10 βήματα για επιτυχημένο θηλασμό», αυτά που δίνουν στις μαιευτικές κλινικές την πιστοποίηση ότι είναι «φιλικές στα βρέφη», επεκτείνονται και στις μονάδες νεογνών, και προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες των πρόωρων και άρρωστων μωρών που νοσηλεύονται σε αυτές.

Η κα Γιούλα Μέξη- Μπουρνά, η οποία είναι Νεογνολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC και εργάζεται στην Γ’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο «Αττικόν», τονίζει ως πρώτη και βασική ανάγκη, το μητρικό γάλα: «Είναι ο πιο φυσικός τρόπος για να εξασφαλίσουν τα βρέφη τα συστατικά που χρειάζονται για να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν, ιδίως όταν είναι πρόωρα ή άρρωστα. Ιδιαίτερα για τα πρόωρα μωρά, η χορήγηση τροποποιημένου γάλακτος έχει πολύ περισσότερες παρενέργειες», επισημαίνει.

Στην πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε στο νοσοκομείο «Αττικόν» ο Σύλλογος Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας IBLC «Γαλαξίας», στη διάρκεια της Διεθνούς Εβδομάδας για τον Σεβασμό στη Γέννα, η κυρία Μέξη παρουσίασε  τις κατευθυντήριες οδηγίες ώστε οι Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, να προωθούν το θηλασμό και την ισχυροποίηση του δεσμού μεταξύ μητέρας και μωρού και να μην ενθαρρύνουν τον αποχωρισμό και την αποξένωσή τους:


Γραπτή πολιτική και εκπαίδευση προσωπικού

Η μονάδα οφείλει να έχει γραπτή πολιτική υπέρ του θηλασμού, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει συστηματικά το προσωπικό της στις ειδικές γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για την εφαρμογή της.

Ενημέρωση και προετοιμασία

Οι έγκυες που νοσηλεύονται και διατρέχουν κίνδυνο για πρόωρο τοκετό ή τη γέννηση ενός άρρωστου βρέφους θα πρέπει να ενημερώνονται για τα οφέλη του θηλασμού και να προετοιμάζονται για τη διαχείριση της γαλουχίας. Συγκεκριμένα, χρειάζεται από πριν να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να αντλήσουν το γάλα τους με το χέρι και με αντλία, για τη σημασία να αρχίσει γρήγορα η παραγωγή γάλακτος, για το πώς θα τρέφεται το μωρό με μητρικό γάλα μέχρι να επιτευχθεί ο μητρικός θηλασμός. Θα πρέπει επίσης να τους χορηγηθεί η γραπτή πολιτική του μαιευτηρίου και να ενημερωθούν για το πώς θα γίνονται οι επισκέψεις τους στην μονάδα εντατικής νοσηλείας. Οι γονείς χρειάζεται να μπορούν να ελέγχουν τη μονάδα νεογνών αλλά και το προσωπικό για το είδος και την ορθότητα των πληροφοριών  που παρέχουν.

MENN2

Φροντίδα καγκουρό

Θα πρέπει να ενθαρρύνεται η όσο το δυνατό νωρίτερη, συνεχής και παρατεταμένη επαφή μητέρας-βρέφους, δέρμα με δέρμα («φροντίδα καγκουρό» - Kangaroo care),  χωρίς αδικαιολόγητους περιορισμούς. Η κυρία Μέξη σημειώνει ότι η θέση καγκουρό θα πρέπει να ξεκινά νωρίς, να εφαρμόζεται συνεχώς και παρατεταμένα. «Τα πλεονεκτήματα για το βρέφος είναι σημαντικά. Η επαφή του μωρού με το σώμα της μητέρα του, δέρμα με δέρμα, προσφέρει αποτελεσματική θερμορύθμιση, με μικρές διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του βρέφους και συγχρονισμό στη θερμοκρασία μητέρας-μωρού. Αν η θερμοκρασία του νεογνού  πέσει, θερμαίνεται καλύτερα στο στήθος από ότι στη θερμοκοιτίδα. Επιπλέον, τα βρέφη έχουν  πολύ λιγότερο άγχος και αυτό τους παρέχει νευρολογική προστασία, με αποτέλεσμα να έχουν βελτιωμένη νευρολογική ανάπτυξη, περισσότερο οργανωμένους μορφότυπους ύπνου, πιο ώριμη και οργανωμένη δραστηριότητα του εγκεφάλου».

Άμεσος θηλασμός

Το προσωπικό της μονάδας θα πρέπει να υποδεικνύει στις μητέρες το πώς να ξεκινήσουν και να διατηρήσουν τη γαλουχία και πως να έχουν άμεσο και έγκαιρο θηλασμό, με μόνο κριτήριο την σταθερή κατάσταση του μωρού. «Τα χαμηλότερα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού πρόωρων βρεφών πιθανότατα οφείλονται στην καθυστερημένη έναρξη του θηλασμού. Αντίθετα, αν οι μητέρες βρουν βοήθεια και υποστήριξη ώστε να έχουν επαρκή ποσότητα γάλακτος, τότε μπορούν να πετύχουν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό».

Μόνο μητρικό γάλα

Δεν θα πρέπει να προσφέρεται στα νεογνά άλλη τροφή παρά μόνο το μητρικό γάλα, εκτός και αν ενδείκνυται ιατρικά (για παράδειγμα σε περιπτώσεις νεογνών με κλασική γαλακτοζαιμία ή με φαινυλκετονουρία). Μόνο πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας της μητέρας (όπως HIV, σηψαιμία) μπορούν να δικαιολογήσουν μόνιμη ή παροδική αποφυγή του θηλασμού. Σε άλλες σοβαρές ασθένειες, η φαρμακευτική αγωγή της μητέρας μπορεί να προσαρμοστεί έτσι ώστε να είναι συμβατή με το θηλασμό.

MENN3

Συνέχεια κοντά στο μωρό

Οι  μητέρες χρειάζεται να παροτρύνονται να παραμένουν μαζί με τα βρέφη τους 24 ώρες την ημέρα. «Τα πρόωρα τα οποία φροντίζονταν 24 ώρες το 24ωρο και 7 μέρες την εβδομάδα από τους γονείς τους  έχουν  σημαντικά καλύτερη εξέλιξη», τονίζει η κυρία Μέξη. «Ακόμα και μικρότερης διάρκειας φροντίδα έχει ευεργετική επίδραση. Όταν το νεογνό μένει μαζί με τη μητέρα του στη μονάδα, η συχνότητα θηλασμού και αποκλειστικού θηλασμού αυξάνει, ενισχύεται ο δεσμός μητέρας νεογνού και οι γονείς ενδυναμώνονται.  Τα νεογνά που είναι διαρκώς στην αγκαλιά παίρνουν πολύ καλυτέρα βάρος τον πρώτο μήνα, ενώ μειώνεται το συναισθηματικό στρες και το άγχος που εμφανίζουν οι μητέρες».

Να ενθαρρύνεται ο αποκλειστικός θηλασμός

Τα πρόωρα βρέφη (συμπεριλαμβανομένων και των εξαιρετικά πρόωρων) είναι σε θέση να προσκολληθούν στο στήθος. Θα πρέπει να ενθαρρύνεται ο αποκλειστικός θηλασμός, κάθε φορά που το ζητάει το μωρό. Η στρατηγική της προσφοράς του μαστού στα πρόωρα νεογνά, όταν δείχνουν σημάδια πείνας, σε συνδυασμό με προγραμματισμένα γεύματα έχει ως αποτέλεσμα τη γρηγορότερη πλήρη σίτιση από το στόμα. Σε άρρωστα και πολύ πρόωρα νεογνά προτείνεται ο συνδυασμός θηλασμού, με προγραμματισμένα γεύματα.

MENN4
Εναλλακτικές μέθοδοι σίτισης

Τουλάχιστον μέχρι να εδραιωθεί ο θηλασμός, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται εναλλακτικές λύσεις για τη σίτιση και όχι πιπίλες ή θηλές που μπορεί να μπερδέψουν το μωρό. Τα πρόωρα βρέφη συχνά χρειάζονται συμπληρώματα μητρικού ή τροποποιημένου  γάλακτος, τα οποία θα πρέπει να προσφέρονται με εναλλακτική μέθοδο σίτισης και η χρήση πιπίλας και προστατευτικών καλυμμάτων θηλών να προτείνεται μόνο όταν είναι πραγματικά απαραίτητο, σε ενδεδειγμένες περιπτώσεις.

Προετοιμασία για το μετά

Προετοιμασία και υποστήριξη των γονέων για την συνέχιση του θηλασμού και μετά την έξοδό τους από το μαιευτήριο.

 

goneis-Apla-omades-236x236

SmileoftheChild 250x250

diktyo

Πιο δημοφιλή

Επιβαλλόμενες οδηγίες βρεφικής κακοποίησης


Ο Παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης περιγράφει μια τυπι...

Δυσκολία στην ανάγνωση ή δυσαναγνωσία;


Πότε η δυσκολία στην ανάγνωση είναι ένα φυσικό στάδι...

Γιατί έχεις γάλα!


Είμαστε θηλαστικά! Οι νέες μητέρες έχουν πάντα αρκετ...

Εκδρομή στο δάσος της Μόλας, στην Πάρνηθα


Εδώ και μερικά χρόνια οργανώνουμε τουλάχιστον μια φο...