Photodentro 928x90

Είναι θρέψη, είναι ενυδάτωση, είναι άμυνα, είναι ώθηση για ανάπτυξη, είναι συναισθηματική υποστήριξη, παρηγοριά, είναι ασφάλεια και ανεμελιά. Ο θηλασμός είναι η πιο ισχυρή αφετηρία στη ζωή, καθώς προσφέρει το πιο ασφαλές έδαφος για την συναισθηματική αλλά και την οργανική ανάπτυξη του μωρού.

Της Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Mother Baby Breastfeeding Milk

«Δεν υπάρχει τίποτα λανθασμένο στο μητρικό θηλασμό», αναφέρει ο Στέλιος Παπαβέντσης, παιδίατρος και πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας (IBCLC). Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι να επενδύσει κανείς στον μητρικό θηλασμό. Οι περισσότεροι αφορούν αντικειμενικά θέματα υγείας, διατροφής, το χτίσιμο του ανοσοποιητικού, τις άμυνες απέναντι στις αλλεργίες. Υπάρχουν κι άλλοι, όχι τόσο άμεσα εμφανείς, που αφορούν την συναισθηματική ασφάλεια της μητέρας, τη συναισθηματική ωρίμανση του παιδιού, το χτίσιμο των κρυφών μηχανισμών εκείνων που θα καθορίζουν μελλοντικές αντιδράσεις για μια ολόκληρη ζωή.

Ο θηλασμός είναι μια ευχάριστη εμπειρία για την μητέρα, χάρη στις ορμόνες της «χαράς» που παράγονται. Η ορμόνη οξυτοκίνη βοηθά να απελευθερώνεται το γάλα από το στήθος, ενώ η προλακτίνη ενεργοποιεί την παραγωγή γάλακτος. Ο οξυτοκίνη ονομάζεται επίσης «ορμόνη της αγάπης» επειδή είναι η ίδια που εκκρίνεται στη διάρκεια της ερωτικής πράξης. Η οξυτοκίνη κατά τη διάρκεια του θηλασμού  προσφέρει ένα αίσθημα ευχαρίστησης, ενώ η προλακτίνη προσφέρει ένα αίσθημα ηρεμίας και χαλάρωσης.

Εκτός από την ηρεμία που προσφέρει η προλακτίνη, ο ίδιος ο θηλασμός μειώνει το άγχος της μητέρας και καθησυχάζει τυχόν φόβους και αγωνίες γιατί αναστέλλεται η παραγωγή των «χημικών ουσιών του άγχους» (κορτικοειδών) από την περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται «αμυγδαλή».

Ο θηλασμός διευκολύνει τη μητέρα στο να ηρεμεί το μωρό της και να το βοηθά να διαχειρίζεται το άγχος του. Από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί ο θηλασμός, γίνεται ένα πανίσχυρο εργαλείο που ηρεμεί τόσο τη μητέρα όσο και το μωρό, ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Το ίδιο το μωρό μαθαίνει να διαχειρίζεται το άγχος του κατά τρόπο καθοριστικό για όλη την υπόλοιπη ζωή του, γιατί αυτή την περίοδο αναπτύσσονται οι σχετικές συνάψεις νευρώνων του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, όταν το μωρό νοιώθει την παρουσία της μητέρας, δέχεται την τροφή της και το άγγιγμά της, ηρεμεί και ο εγκέφαλός του αναπτύσσει υποδοχείς κορτιζόλης –τους νευρώνες που συγκρατούν σε χαμηλά επίπεδα τις ορμόνες του άγχους. Αν το μωρό δεν έχει αυτή την εμπειρία της χαλάρωσης στην αγκαλιά της μητέρα του (ακόμα κι όταν τρέφεται με γάλα από το μπιμπερό, όχι απαραίτητα από το στήθος), ο εγκέφαλός του κατακλύζεται από κορτιζόλη, οι υποδοχείς κλείνουν, δεν αναπτύσσονται νέοι και έχει το αίσθημα ότι το άγχος το κατακυριεύει και δεν μπορεί να το σταματήσει –αίσθημα που αυτόματα γεννιέται σε όλη την μετέπειτα ζωή με την παραμικρή πρόκληση άγχους – παραγωγή κορτιζόλης.

Ο θηλασμός βοηθά να περάσουν τα αντισώματα της μητέρας στο μωρό, ώστε να αναπτύξει γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι τους πρώτους μήνες της ζωής, το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους ενδυναμώνεται με το άγγιγμα: όσο περισσότερο αγγίζουμε ένα βρέφος τόσα περισσότερα αντισώματα αναπτύσσει.

Ο θηλασμός θέτει τις βάσεις για να αναπτυχθεί ένα ανεξάρτητο και υπεύθυνο παιδί. Η ετυμολογική ερμηνεία της αγγλικής λέξης «responsibility» είναι «ability to respond». Σε αυτή τη λογική, μέσω του θηλασμού, το μωρό αναπτύσσει από πολύ νωρίς την ικανότητα να ανταποκρίνεται στο φυσικό ερέθισμα «πείνα», στρέφοντας προς την μητέρα του για τροφή.

Τα παιδιά που θηλάζουν αναπτύσσουν κατά κανόνα μια υγιή & ισορροπημένη σχέση με το φαγητό: από την πρώτη στιγμή τρώνε όση ποσότητα έχουν ανάγκη, μαθαίνουν την αίσθηση του κορεσμού, σταματούν όταν χορτάσουν.

Είναι σημαντικό, για την εγκατάσταση του θηλασμού, το μωρό να μην αποχωριστεί τη μητέρα του αμέσως μετά τη γέννησή του, αλλά να μείνει πάνω της, να έρθει σε επαφή με το στήθος της ώστε να «ξυπνήσει» σε εκείνο το ανακλαστικό του θηλασμού και να δώσει έτσι στη μητέρα το «σήμα» για την παραγωγή γάλακτος.

 

goneis-Apla-omades-236x236

SmileoftheChild 250x250

diktyo

Πιο δημοφιλή

Επιβαλλόμενες οδηγίες βρεφικής κακοποίησης


Ο Παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης περιγράφει μια τυπι...

Δυσκολία στην ανάγνωση ή δυσαναγνωσία;


Πότε η δυσκολία στην ανάγνωση είναι ένα φυσικό στάδι...

Γιατί έχεις γάλα!


Είμαστε θηλαστικά! Οι νέες μητέρες έχουν πάντα αρκετ...

Εκδρομή στο δάσος της Μόλας, στην Πάρνηθα


Εδώ και μερικά χρόνια οργανώνουμε τουλάχιστον μια φο...