Photodentro 928x90

«Tο ανθρώπινο βρέφος έχει μόνο μία ανάγκη αφού γεννηθεί: έναν τρυφερό γονέα»…

Dr James Kimmei, Αμερικανός κλινικός ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής

Baby Massage«Οι γονείς που είναι τρυφεροί δημιουργούν σχέση στοργής και έχουν όλα τα εφόδια για να ανταποκριθούν με ετοιμότητα, προσοχή και αποτελεσματικότητα στις απαιτήσεις για την ανάπτυξη και την ευημερία των μωρών τους». Η Esther Marom είναι διεθνώς αναγνωρισμένη εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών βρεφικού μασάζ στον Διεθνή Σύνδεσμο Βρεφικού Μασάζ (International Association of Infant Massage – ΙΑΙΜ). Θα βρεθεί στην Αθήνα σε λίγες ημέρες για να δώσει μια ομιλία με θέμα «Βρεφικό Μασάζ: Μια αρχαία τέχνη στον σύγχρονο κόσμο» (στις 4 Δεκεμβρίου 2013 στις 17:30 στην αίθουσα διαλέξεων «Επαμεινώνδας Μεγαπάνος», την οποία παραχωρεί το Μαιευτήριο Λητώ) και στη συνέχεια για να διδάξει στο νέο κύκλο εκπαίδευσης βρεφικού μασάζ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί, στον ίδιο χώρο, από τις 5 έως τις 8 Δεκεμβρίου 2013.

Μια τρυφερή σχέση

«Το βρεφικό μασάζ δημιουργεί την ευκαιρία για να αναπτυχθεί μια τρυφερή σχέση ανάμεσα στον γονιό και το μωρό του, για να αναπτυχθεί ένα υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον», λέει η Esther Marom, η οποία υπήρξε εξειδικευμένη παιδαγωγός, εργάστηκε για χρόνια υποστηρίζοντας παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και οικογένειες σε κρίση, πριν αρχίσει να διδάσκει την αρχαία τέχνη του βρεφικού μασάζ στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ.

Poster-Esther-MaromΕμπιστοσύνη και ασφάλεια

Όπως εξηγεί, «είναι στη διάρκεια αυτών των ιδιαίτερων στιγμών που ο γονιός και το μωρό συνεργάζονται για να δημιουργήσουν έναν χώρο όμορφο, που εμπνέει την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια, έναν χώρο μέσα στον οποίο ο καθένας οδηγεί και ακολουθεί τα σήματα του άλλου, μέσα στον οποίο όλες οι αισθήσεις αφυπνίζονται».

Η παράδοση

Το χάδι, το άγγιγμα, η επαφή είναι εδώ και αιώνες η πρώτη επικοινωνία που έχουν οι μητέρες με τα μωρά τους. Αρχαία είναι και η τέχνη του βρεφικού μασάζ, μια τέχνη που περνούσε από γενιά σε γενιά, που κληροδοτούνταν από τη μητέρα στην κόρη. «Κάθε νέα μητέρα γνώριζε διαισθητικά ότι το τρυφερό της άγγιγμα ήταν σημαντικό για την συναισθηματική, σωματική και πνευματική ανάπτυξη του μωρού της. Γνώριζε με το ένστικτό της το πόσο σημαντικό ήταν να κρατά το μωρό της κοντά της, κοντά στο σώμα της. Γνώριζε πόσο σημαντικό ήταν να το αγκαλιάζει με τη ζεστασιά της, με τη μυρωδιά και με την φωνή της. Δεν χρειαζόταν «απόδειξη» ότι έκανε το σωστό. Η ευγενική τέχνη του βρεφικού μασάζ ήταν αναπόσπαστο κομμάτι στον τρόπο με τον οποίο οι μητέρες φρόντιζαν τα μωρά τους».

Η απομάκρυνση

Η Esther Marom, μιλά (όπως θα μιλήσει και στη διάρκεια της παρουσίας της στην Αθήνα) για το πέρασμα από το χθες στο σήμερα, από την παραδοσιακή στη σύγχρονη κοινωνία και στο σύγχρονο τρόπο ανατροφής των παιδιών. «Από τις αρχές του 20ου αιώνα και καθώς ο κόσμος μας γινόταν όλο και πιο βιομηχανοποιημένος, ορισμένες οικογενειακές παραδόσεις και έθιμα παραμερίστηκαν και σχεδόν ξεχάστηκαν», λέει.

«Μια μερίδα ειδικών ισχυρίζονταν με πείσμα ότι οι γονείς «κακομαθαίνουν» τα μωρά τους, όταν τα αγκαλιάζουν ή τα χαϊδολογούν  πολύ. Συνιστούσαν να αποφεύγεται η υπερβολική προσοχή, η αγκαλιά και η παρηγοριά όταν κλαίει ένα μωρό, γιατί «έτσι θα γίνει ανεξάρτητο και επιτυχημένο». Και πολύ γονείς ακολουθούσαν την οδηγία, ακόμα και όταν η διαίσθηση και το ένστικτό τους αντιδρούσαν».

Η επιστήμη επιβεβαιώνει το ένστικτο

Οι γονείς απομακρύνθηκαν από τα παιδιά τους. Το χαμένο έδαφος έρχονται να καλύψουν σήμερα μια σειρά από έρευνες και μελέτες που αποδεικνύουν ξεκάθαρα πλέον ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο: ότι στις κοινωνίες όπου οι γονείς κρατούν στενή επαφή με τα βρέφη, τα μαλάζουν και τα αγγίζουν τρυφερά, τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικες είναι λιγότερο επιθετικοί και βίαιοι, είναι περισσότερο αλληλέγγυοι, έχουν αναπτυγμένη την ενσυναίσθηση»...

Η Esther Marom περιγράφει την πορεία στον Διεθνή Σύνδεσμο Βρεφικού Μασάζ, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, με δέσμευση στην ευημερία γονιών και μωρών. Τονίζει ότι «η παρακολούθηση των μαθημάτων βρεφικού μασάζ έχει αποδειχθεί πως βοηθά σημαντικά τους γονείς, καθώς, με τη βοήθεια του εκπαιδευτή, δημιουργείται μια όαση ασφάλειας και εμπιστοσύνης: έναν χώρος κι εκεί όπου οι γονείς έχουν την ευκαιρία να αναγνωρίσουν τις ικανότητες και τις δυνάμεις τους στο νέο τους ρόλο, να γνωρίσουν και να συνυπάρξουν με άλλους γονείς, να χαλαρώσουν και να απολαύσουν το χρόνο που αφιερώνουν για να γνωριστούν με το μωρό τους. Παράλληλα, μέσα από τη δύναμη του αγγίγματος το μωρό μαθαίνει ότι ο κόσμος που το υποδέχεται είναι ασφαλής και γεμάτος αγάπη».

Η αγάπη και η χαρά είναι κυρίαρχες ποιότητες στην εκπαίδευση του βρεφικού μασάζ που διδάσκουν πιστοποιημένοι δάσκαλοι σε ολόκληρο τον κόσμο. «Εργαζόμαστε για κάτι πολύ μεγαλύτερο από το να διδάσκουμε τεχνικές μάλαξης», λέει η Esther Marom. «Τιμάμε τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπινων πλασμάτων, από την πρώτη αρχή της ζωής, από την πρώτη και τη μοναδική επαφή που έχουν η μητέρα και ο πατέρας με το μωρό τους».


Περισσότερα:

-Η τέχνη του μασάζ για μωρά

-Infant Massage in Greece

-Σεμινάριο Εκπαιδευτών Βρεφικού Μασάζ, Δεκέμβριος 2013

-Παρουσίαση της Esther Marom με θέμα «Βρεφικό Μασάζ: Μια αρχαία τέχνη στον σύγχρονο κόσμο»


 

 

goneis-Apla-omades-236x236

SmileoftheChild 250x250

diktyo

Πιο δημοφιλή

Επιβαλλόμενες οδηγίες βρεφικής κακοποίησης


Ο Παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης περιγράφει μια τυπι...

Δυσκολία στην ανάγνωση ή δυσαναγνωσία;


Πότε η δυσκολία στην ανάγνωση είναι ένα φυσικό στάδι...

Γιατί έχεις γάλα!


Είμαστε θηλαστικά! Οι νέες μητέρες έχουν πάντα αρκετ...

Εκδρομή στο δάσος της Μόλας, στην Πάρνηθα


Εδώ και μερικά χρόνια οργανώνουμε τουλάχιστον μια φο...