Photodentro 928x90

flu_vaccineΦθινόπωρο, σχολεία, ιώσεις. Ιδιαίτερα τα παιδιά σχολικής ηλικίας και τα νήπια που παρακολουθούν βρεφικούς σταθμούς προσβάλλονται συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη πληθυσμιακή ομάδα από τη γρίπη.

Της Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. *

Σε όλες τις μελέτες φαίνεται ότι κάθε χειμώνα 1 στα 2 από αυτά τα παιδιά νοσούν από γρίπη. Αυτό συμβαίνει γιατί η γρίπη μεταδίδεται εύκολα αερογενώς, μέσω σταγονιδίων από το στόμα και τη μύτη, όταν βήχουμε, φταρνιζόμαστε ή απλώς μιλάμε. Η ακολουθία είναι σταθερή και επαναλαμβανόμενη κάθε χρόνο, κυρίως για τους μικρούς μαθητές. Η αλλαγή του καιρού, σε συνδυασμό με τη συνύπαρξη πολλών παιδιών μέσα στις κλειστές σχολικές αίθουσες, σηματοδοτεί την έναρξη της εποχής των ιώσεων και της γρίπης. Η γρίπη μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα. Τα σταγονίδια κυκλοφορούν στο περιβάλλον και μεταδίδονται με την εισπνοή.


Τα συνηθέστερα συμπτώματα της γρίπης, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν και μία εβδομάδα, είναι πυρετός, αδυναμία, πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις,βήχας,καταρροή,εμετός,διάρροια.
Σε αρκετές επιδημιολογικές μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι τα μικρά παιδιά, κάτω από την ηλικία των 5 ετών, ανήκουν στα ευπαθή άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά από γρίπη.

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να μειώσει αισθητά τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού της γρίππης, αλλά ενδείκνυται για ευπαθείς ομάδες ανθρώπων και όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι οι δύο μήνες κατά τους οποίους θα πρέπει να γίνονται οι προληπτικοί εμβολιασμοί κατά των εποχικών ιώσεων γρίπης, που ταλαιπωρούν κατά κύριο λόγο τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Για τους μικρούς μαθητές ο εμβολιασμός ενδείκνυται μόνον όταν υπάρχουν ειδικά προβλήματα υγείας.

Tα εμβόλια γρίπης περιέχουν είτε αδρανοποιημένους (νεκρούς) ιούς γρίπης (whole-virus) ή τμήματα του ιού (split-virus). Επειδή ακριβώς ο ιός δεν είναι ζωντανός, δεν μπορεί να μολύνει τον οργανισμό. Ωστόσο, είναι ακόμη ικανός να προκαλέσει την παραγωγή αντισωμάτων έτσι ώστε αν ο οργανισμός εκτεθεί στον συγκεκριμένο ιό στη διάρκεια της εποχικής έξαρσης της γρίπης είναι προετοιμασμένος να τον αντιμετωπίσει. Το είδος των στελεχών που περιέχει το εμβόλιο προσαρμόζεται κάθε χρόνο από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠOY) ανάλογα με τα στελέχη που προκάλεσαν γρίπη τον προηγούμενο χειμώνα και απομονώθηκαν από πάσχοντες.

Μέχρι την ηλικία των 3 ετών γίνεται το λεγόμενο ‘παιδιατρικό εμβόλιο’, που περιέχει τη μισή δόση εμβολίου από αυτή που περιέχεται στο εμβόλιο που γίνεται σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την πρώτη χρονιά που εμβολιάζονται παιδιά μέχρι 9 ετών, πρέπει να λαμβάνουν 2 δόσεις εμβολίου με διαφορά 1 μηνός. Τα βρέφη μέχρι την ηλικία των 6 μηνών δεν χρειάζεται να εμβολιάζονται, καθώς προστατεύονται από τα αντισώματα της μητέρας τους.

Ενδείξεις χορήγησης εμβολίου:
Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
Άτομα με άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες.
Άτομα με καρδιακή νόσο συνοδευόμενη από σοβαρές καρδιοδυναμικές διαταραχές.
Άτομα σε ανοσοκαταστολή (εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
Πάσχοντες από δρεπανοκυτταρική νόσος (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki) για να ελαττωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης σ. Reye μετά από γρίπη.
Πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
Πάσχοντες από χρόνια νεφροπάθεια (χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή νεφρωσικό σύνδρομο).
Κλειστοί πληθυσμοί όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων - λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων.
Επαγγελματίες υγείας και το νοσηλευτικό προσωπικό που φροντίζει άτομα υψηλού κινδύνου καθώς και μέλη οικογενειών που συγκατοικούν με άτομα υψηλού κινδύνου.
Επαγγελματίες που ασχολούνται με πουλερικά (ο ιός της γρίπης των πουλερικών κανονικά δεν προκαλεί νόσηση στον άνθρωπο, είναι δυνατόν όμως, σε περίπτωση συλλοίμωξης με τον ιό της γρίπης των ανθρώπων να προκύψει μεταλλαγμένος ιός που να προσβάλλει και τον άνθρωπο και για τον λόγο αυτόν συνιστάται ο εμβολιασμός ατόμων που ασχολούνται με πουλερικά).
Άτομα που πρόκειται να ταξιδέψουν σε περιοχές που υπάρχει επιδημία γρίππης.

Αντενδείξεις στην χορήγηση του εμβολίου:
Iστορικό αλλεργίας στα αβγά ή στην ουσία «thimerosal» (συντηρητικό του εμβολίου).
Iστορικό αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο της γρίπης.
Iστορικό στό σύνδρομο «Guillain Barre», ένα αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει τα νεύρα και προκαλεί παράλυση.
Aτομα με πυρετό πρέπει να περιμένουν να υποχωρήσει ο πυρετός πριν κάνουν το εμβόλιο

Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου:
Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες αν και δεν παρουσιάζονται σε όλους τους ανθρώπους. Έχουν παρατηρηθεί : Κεφαλαλγία – Εφίδρωση - Μυϊκός πόνος (μυαλγία) - Πόνος στις αρθρώσεις (αρθραλγία) – Πυρετός -  Ρίγος - Αίσθημα κακουχίας - Μυϊκός πόνος (μυαλγία) -  Κόπωση.
Οι αντιδράσεις αυτές συνήθως υποχωρούν 1 με 2 ημέρες χωρίς θεραπεία.

Σύνθεση αντιγριπικών εμβολίων για την εποχιακή γρίπη για την εμβολιαστική περίοδο 2011/2012:
VAXIGRIP®, FLUARIX®, INFLUVAC® , AGRIPAL®
Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η σύνθεση των εμβολίων της εποχιακής γρίπης για την εμβολιαστική περίοδο 2011/2012 είναι η εξής:

Τριδύναμο εμβόλιο που περιέχει:
Ένα A/California/7/2009 (H1N1) - προσομοιάζον στέλεχος.
Ένα A/Perth/16/2009 (H3N2) - προσομοιάζον στέλεχος.
Ένα Β/Brisbane/60/2008 - προσομοιάζον στέλεχος.


Η Ανδρονίκη Αναστασίου είναι Παιδίατρος, ΜSc., μετεκπαιδευθείσα στο Παν/μιο HARVARD U.S.A.,
Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπ/κής Κλινικής στο Νοσ. Παίδων ''Αγία Σοφία''και το ιατρείο της βρίσκεται στο Πανόραμα της Βούλας.

 

Σχόλια  

 
0 #5 JefferyUnfob 2017-10-02 02:37 Stress can have an unbelievable impact on health. It can come from a variety of sources and have a diversity of manifestations. The tips that are outlined below will aid in the identification of the factors that cause stress and in the steps that we can take to reduce its impacts or eliminate them entirely.

viagra naturel femme maca
Παράθεση
 
 
0 #4 CharlesCak 2017-08-27 04:48 Show more… Παράθεση
 
 
0 #3 BHW 2017-04-14 21:28 I think this is one of the most important information for me.
And i'm glad reading your article. But want to
remark on few general things, The web site style is perfect, the articles is
really nice : D. Good job, cheers
Παράθεση
 
 
0 #2 manicure 2017-04-08 01:36 Wow, this piece of writing is fastidious, my younger sister
is analyzing such things, therefore I am going to let know
her.
Παράθεση
 
 
0 #1 BHW 2017-03-30 07:37 I think this is one of the most significant info
for me. And i am glad reading your article. But should remark on some general things,
The website style is perfect, the articles is really excellent : D.
Good job, cheers
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

goneis-Apla-omades-236x236

SmileoftheChild 250x250

diktyo

Πιο δημοφιλή

Επιβαλλόμενες οδηγίες βρεφικής κακοποίησης


Ο Παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης περιγράφει μια τυπι...

Δυσκολία στην ανάγνωση ή δυσαναγνωσία;


Πότε η δυσκολία στην ανάγνωση είναι ένα φυσικό στάδι...

Γιατί έχεις γάλα!


Είμαστε θηλαστικά! Οι νέες μητέρες έχουν πάντα αρκετ...

Εκδρομή στο δάσος της Μόλας, στην Πάρνηθα


Εδώ και μερικά χρόνια οργανώνουμε τουλάχιστον μια φο...