Photodentro 928x90

Οικογένεια

Ζωή σε έναν χώρο στάθμευσης PDF Εκτύπωση E-mail

Elaiwnas1656-sm
Η Αναπτυξιακή Ψυχολόγος Μαριαλένα Σεμιτέκολου γράφει για το βίωμα των προσφύγων στο 'εδώ και τώρα' της παραμονής τους στις δομές προσωρινής φιλοξενίας τους. Αναδεικνύει το «προσωρινό», ως κεντρικό στοιχείο στην καθημερινότητα των προσφύγων, σε μια ζωή, μέρα με την ημέρα, την οποία δεν περιγράφει αποκλειστικά και μόνο το τραύμα τους. Και δίνει χώρο και ένταση στη δική τους φωνή.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: www.intimenews.gr

 
Μια δυνατή αγκαλιά με το σώμα και τις λέξεις! PDF Εκτύπωση E-mail

Γονείς ευαίσθητων παιδιών
Για ένα ευαίσθητο παιδί, για κάθε ευαίσθητο άνθρωπο, το όριο ανάμεσα σε εκείνον και τον κόσμο είναι πολύ λεπτό. Επιτρέπει πάρα πολλά «πράγματα» να το διαπερνούν. Οι ευαίσθητοι άνθρωποι ακούν περισσότερο, βλέπουν περισσότερο, αισθάνονται περισσότερο, νοιώθουν περισσότερο. Και αμύνονται περισσότερο. Συνήθως χτίζουν μια ισχυρή πανοπλία. Γι’ αυτό έχουν ανάγκη την αγκαλιά. Μια αγκαλιά με δυνατό σώμα ή με δυνατές λέξεις. Μια αγκαλιά, μια εμπειρία, με ιστορίες που τους επιτρέπουν να αφήσουν στην άκρη την πανοπλία και να βρουν επαφή με το κέντρο τους.

 
Στη σχέση η απάντηση (και) στο bullying PDF Εκτύπωση E-mail

kids-bullying-goneis1
Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν μόνα, μακριά από τη φροντίδα και την ασφαλή σχέση με τους σημαντικούς ενηλίκους (γονείς και δασκάλους) αφήνονται να καθοδηγούνται από τα ένστικτα και τις παρορμήσεις τους. Στον κόσμο της φύσης αλλά και στον κόσμο των ανθρώπων έχει παρατηρηθεί ότι τότε είναι που εκδηλώνουν επιθετική και άγρια συμπεριφορά.

 
Απέναντι στους καυγάδες των μικρών PDF Εκτύπωση E-mail

Παιδιά και συγκρούσεις
Οι συγκρούσεις και οι καυγάδες μεταξύ παιδιών (ή με τους μεγάλους) δεν χρειάζεται απαραίτητα να οδηγούν σε αυτόματους χαρακτηρισμούς και «ταμπέλες». Μπορούν να γίνουν ευκαιρία για να μάθουν τα παιδιά να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις, για να αναπτύξουν αντοχή στα δύσκολα συναισθήματα, στις ματαιώσεις και τις εντάσεις. Γράφει η κλινική ψυχολόγος Λήδα Πασαλή.

 
Ιστορίες που «δένουν» την οικογένεια PDF Εκτύπωση E-mail

Οι οικογενειακές ιστορίες δένουν την οικογένεια

Οι οικογενειακές ιστορίες που έχουν συνοχή και συνέχεια, είναι οι ισχυροί συνδετικοί κρίκοι σε μια οικογένεια. Οι μοναδικές οικογενειακές ιστορίες που μοιράζονται τα μέλη μιας οικογένειας είναι αυτές που ενδυναμώνουν τη μεταξύ τους σχέση αλλά και το καθένα από τα άτομα ξεχωριστά.

 

 

 
Όταν προκαλούν, μας εκπαιδεύουν! PDF Εκτύπωση E-mail

Justelene-gaze
Πολλά λάθη φορτώσαμε στην οικογένεια, πολύ εύκολα τη χαρακτηρίσαμε «δυσλειτουργική». Η οικογενειακή θεραπεύτρια Ερατώ Χατζημιχαλάκη επισημαίνει πως δεν είναι η οικογένεια αλλά το κοινωνικό σύστημα που νοσεί. Προτείνει στους γονείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με ακραίες συμπεριφορές των παιδιών να σταθούν δίπλα στα παιδιά τους με αγάπη, με σεβασμό στη διαφορετικότητά τους, με ενθάρρυνση, με ευγένεια, με ισορροπία... Να τους διδάξουν, με πράξεις, με έργα και όχι με λόγια, τον αυτοσεβασμό, τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα.

 
Οθόνες κλέβουν πολύτιμες στιγμές PDF Εκτύπωση E-mail

MusicKidsUnderTree
Τα παιδιά εκτίθενται σε οθόνες και υπολογιστές από πολύ μικρή ηλικία -από τη γέννηση συνήθως! Μεγαλώνουν «καλωδιωμένα» κι έτσι στερούνται (και μαζί τους κι εμείς) αληθινές εμπειρίες, ζωντανή επαφή με ανθρώπους, με τα ζώα και τη φύση με αισθήσεις. Στερούνται τριβή με τις σχέσεις, υπομονή, μάτια, μύτη, χείλια…

 
Πόσες συμβουλές χρειάζονται οι γονείς; PDF Εκτύπωση E-mail

Family play
Αρκεί το ένστικτό τους; Χρειάζονται ή όχι ψυχολογική και συμβουλευτική βοήθεια οι γονείς στο μεγάλωμα των παιδιών; Η οικογενειακή σύμβουλος Ερατώ Χατζημιχαλάκη απαντάει στο ερώτημα με ένα άλλο: Τελικά, μήπως είναι η στιγμή να αναρωτηθούμε αν «στραβός είν’ ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε»;

 
Οι ιδέες σας, αντίδοτα στην κρίση PDF Εκτύπωση E-mail

barefoot boy
Ζητήσαμε τις προτάσεις, τις σκέψεις και τις ιδέες σας για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά από την κρίση. Ανταποκριθήκατε με θέρμη και ενθουσιασμό, με όμορφες, απλές σκέψεις, με το βλέμμα προς τη φύση, προς την αγκαλιά και το μαζί, με στιγμές γιορτής που δεν χρειάζονται αφορμή…

 
Δράση και αλληλεγγύη PDF Εκτύπωση E-mail

Eyrythmy_flowergrowing_sm

 

Κάπου γύρω μας και δίπλα μας, στη γειτονιά ή στην παρέα, μια πρόταση αρθρώνεται. Μια πρόταση για δράση δημιουργική και υποστηρικτική. Xωρίς πολλές θεωρίες και βαρύγδουπες υποσχέσεις. Άλλοτε με πειραματισμούς, κι άλλοτε πιο δομημένη. Ανταλλακτικά και χαριστικά παζάρια, συνεταιρισμοί, οικοκοινότητες, συλλογικές κουζίνες, συνελεύσεις στις γειτονιές… Μας αφορά; Ναι, απαντάμε. Στο σήμερα και προς το αύριο. Ως διέξοδος και ως διεργασία.

 
«ΈναρξηΠροηγούμενο12ΕπόμενοΤέλος»

Σελίδα 1 από 2

goneis-Apla-omades-236x236

banner elniplex 236x236

SmileoftheChild 250x250

Πιο δημοφιλή

Όταν τα παιδιά ρωτούν για το θάνατο


Πόσοι από εμάς δεν έχουμε νιώσει άβολα ακούγοντας το...

Βοήθησέ με να το κάνω μόνος μου


Κεντρικό σημείο προσανατολισμού είναι το σπίτι για τ...

Τα παιδιά ζωγραφίζουν το χρήμα


Από χθες ο εφιάλτης μου έχει εικόνα. Μια παιδική ζ...

Παραμύθι, η τροφή της ψυχής


Αμέτρητα παραμύθια και άπειροι φανταστικοί κόσμοι συ...