Photodentro 928x90

Sea_Placenta_CorfΕκεί όπου σήμερα επικρατεί η βία, η αγριότητα, η απομόνωση και οι βιομηχανικές πρακτικές, κάποιοι μιλούν για σεβασμό. Σεβασμό στη γέννα. Όχι με λόγια. Με έργα. Με δουλειά. Με πληροφορία και γνώση. Μέσα από τις ανοιχτές και δωρεάν συναντήσεις που προγραμματίζονται στη διάρκεια της Διεθνούς Εβδομάδας για τον Σεβασμό στη Γέννα, από τις 21 έως τις 27 Μαΐου, μέσα από ένα κάλεσμα για δράση από το Ελληνικό Δίκτυο για τον Σεβασμό στη Γέννα, ENCA Hellas.

Της Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Αναίτιες ιατρικές παρεμβάσεις. Εγκυμοσύνη που αντιμετωπίζεται ως «αρρώστια» και κυλάει υπό εντατική ιατρική παρακολούθηση.  Αναίτιες καισαρικές (στα ιδιωτικά μαιευτήρια ξεπερνούν σε ποσοστό το 54%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας).  Πρόκληση τοκετού. Προγραμματισμένες γεννήσεις (με πρόκληση ή καισαρική) που εξυπηρετούν τον προγραμματισμό του γιατρού, της μητέρας, του μπαμπά…, που εξυπηρετούν οτιδήποτε άλλο εκτός από τη φυσική ανάγκη του μωρού να αναπτυχθεί πλήρως και να προετοιμαστεί αλλά και τη δύναμη της μητέρας να βιώσει το θαύμα της γέννας.

Άγριο εμπορικό παζάρι. Σκληρές βιομηχανικές πρακτικές πριν, στη διάρκεια και μετά. Βίαιες πρακτικές. Βίαιη αποκοπή του ομφάλιου λώρου. Βίαιη απομάκρυνση του μωρού από τη μητέρα του, τις πρώτες πιο κρίσιμες -και καθοριστικές για μια ολόκληρη ζωή- στιγμές μετά τη γέννα. Αποχωρισμός. Αγριότητα. Εμπόδια στο θηλασμό, παγίδες και τρικλοποδιές.

Γυναίκες απομονωμένες, φοβισμένες, πληγωμένες. Αποδυναμωμένες στις στιγμές που η φύση τους είναι πανίσχυρη και η δύναμή τους δημιουργός εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Βιαιότητα. Στην Ελλάδα, μεγάλη –τόσο κυρίαρχη που τείνει να γίνει ο κανόνας. Στην Ευρώπη και στον κόσμο, επίσης.

Δυνατές φωνές απαιτούν σεβασμό στη γέννα

Μέσα σε αυτή την αγριότητα, κάποιοι άνθρωποι φαντάζονται τα πράγματα αλλιώς.  Απαιτούν σεβασμό. Είναι πολλοί και πανίσχυροι. Γιατί ανοιχτά λένε την αλήθεια. Αντιπροτείνουν ηρεμία, ρυθμό, ενδυνάμωση των γυναικών. Προσφέρουν εργαλεία, γνώση και υποστήριξη για να μπορέσουν οι μητέρες να ξαναβρούν την επαφή με τη δύναμη της φύσης τους. Να χτίσουν έναν ισχυρό δεσμό: τη σχέση που θα τροφοδοτεί τα παιδιά τους ήδη από την εγκυμοσύνη, στη διάρκεια της γέννας και στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που μιλούν για σεβασμό. Σεβασμό στη γέννα. Σεβασμό στην εγκυμοσύνη, στη μητρότητα, στην οικογένεια. Είναι πολλοί και η φωνή τους δεν είναι πλέον ψίθυρος. Ακούγεται δυνατά. Φέτος, με αφορμή τη Διεθνή Εβδομάδα για τον Σεβασμό στη Γέννα, από τις 21 έως τις 27 Μαΐου, πολύ δυνατά. Όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Με δράση και προσφορά. Δωρεάν,  χωρίς κόστος, έξω από τα μοντέλα  υπερ-καταναλωτισμού και βιομηχανοποίησης.

Το δίκτυο ENCA Hellas

Είναι εθελοντές. Είμαστε εθελοντές. Μαμάδες, μπαμπάδες, μαίες, βοηθοί μητρότητας, σύμβουλοι τοκετού, σύμβουλοι οικογένειας, επαγγελματίες στο χώρο της προγεννητικής και περιγεννητικής φροντίδας –άνθρωποι που μοιράζονται το όραμα, το κάνουν πράξη και πλέον απαιτούν: σεβασμό στη γέννα.  Το Ελληνικό Δίκτυο για τον Σεβασμό στη Γέννα – ENCA Hellas, το οποίο συντονίζει την Ανοιχτή Εβδομάδα για τον Σεβασμό στη Γέννα είναι ακριβώς αυτό: ένα δίκτυο ευαισθητοποιημένων πολιτών, φορέων και οργανισμών που στοχεύουν να βελτιώσουν την περιγεννητική φροντίδα στη χώρα μας, μέσα από δρόμους φυσικούς. Ενδυναμώνοντας τις ίδιες τις γυναίκες, προωθώντας το θηλασμό, ξαναφέρνοντας τη γέννα στο κέντρο της οικογένειας, της κοινότητας, της υποστηρικτικής ομάδας.

Οι ανοιχτές δράσεις

Photodentro_photos_03Οι ανοιχτές και δωρεάν δράσεις στη διάρκεια της Ανοιχτής Εβδομάδας για τον Σεβασμό στη Γέννα είναι δεκάδες. Οργανώνονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, την Κέρκυρα… Περιλαμβάνουν δωρεάν μαιευτική φροντίδα και υπηρεσίες βοηθού μητρότητας, ημερίδες και ενημερωτικές συναντήσεις για τον θηλασμό, για το δικαίωμα επιλογής στη γέννα, για τον δεσμό μεταξύ γονιών και μωρού, για τις επιπτώσεις της καισαρικής, για την αξία του πόνου στη διάρκεια του τοκετού, για την ευλογία του να είναι κανείς πολύτεκνος… Επίσης εργαστήρια yoga, χορού, μασάζ, ρεφλεξολογίας, ανθοθεραπείας, ομοιοπαθητικής,  χειροτεχνίες, νανουρίσματα, ομάδες για την ενδυνάμωση των νέων μητέρων και της οικογένειας, για την προετοιμασία της γέννας, για τη λοχεία, προβολές ταινιών και πλήθος άλλων δράσεων.

Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της Ανοιχτής Εβδομάδας για τον Σεβασμό στη Γέννα στο: http://www.encahellas.eu/files/CalendarOpenIWRC2012.pdf

Απολαύστε το! Μπορείτε να βρείτε τί σας ενδιαφέρει, να προγραμματίσετε τί θα παρακολουθήσετε και να διαδώσετε την πληροφορία στους ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο αυτή τη στιγμή της ζωής τους. Μπορούμε και να συναντηθούμε, να ανταλλάξουμε γνώμες, ιδέες και απόψεις, σε κάποια από αυτές. Ή ίσως να δώσουμε ραντεβού την τελευταία ημέρα της Ανοιχτής Εβδομάδας, την Κυριακή 27 Μαΐου, από τις 17:00 το απόγευμα, σε μια οικογενειακή γιορτή για όλους, κοντά στη φύση και κοντά στην παρέα του Αστικού Αγρού Εν δυνάμει, στο Χαλάνδρι (Σίφνου και Γαρηττού) , με πικ-νικ, κουβέντα, τραγούδι και μουσική…


Σχετικά links
Ελληνικό Δίκτυο για τον Σεβασμό στη Γέννα, ENCA Hellas
Ανοιχτή Εβδομάδα για τον Σεβασμό στη Γέννα
 

goneis-Apla-omades-236x236

SmileoftheChild 250x250

diktyo

Πιο δημοφιλή

Επιβαλλόμενες οδηγίες βρεφικής κακοποίησης


Ο Παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης περιγράφει μια τυπι...

Δυσκολία στην ανάγνωση ή δυσαναγνωσία;


Πότε η δυσκολία στην ανάγνωση είναι ένα φυσικό στάδι...

Γιατί έχεις γάλα!


Είμαστε θηλαστικά! Οι νέες μητέρες έχουν πάντα αρκετ...

Εκδρομή στο δάσος της Μόλας, στην Πάρνηθα


Εδώ και μερικά χρόνια οργανώνουμε τουλάχιστον μια φο...