Photodentro 928x90

…και μια παγκόσμια επανάσταση για το ανθρώπινο δικαίωμα στη γέννα

Agnes-Gereb-maia-Ouggaria-genna-spitiΕίναι φυλακισμένη εδώ και δύο χρόνια. Αρχικά στο κελί. Θεωρήθηκε κίνδυνος. Ακόμα και στο δικαστήριο οδηγήθηκε με χειροπέδες. Τους τελευταίους μήνες η διεθνώς αναγνωρισμένη ειδικός σε θέματα τοκετού στο σπίτι, γυναικολόγος και μαία, Agnes Gereb βρέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Η αστυνομία είχε δικαίωμα να χτυπά την πόρτα της οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας κι εκείνη έπρεπε να βρίσκεται εκεί.

Το δικαστήριο της απαγόρευσε να κάνει αυτό που αγαπάει περισσότερο από κάθε τι, αυτό στο οποίο έχει αφιερώσει τη ζωή της: το να βοηθά μητέρες να γεννούν με φυσικό τοκετό, στο σπίτι. Αν δεν υπακούσει, κινδυνεύει να επιστρέψει στο κελί –εκεί όπου πέρασε 77 εφιαλτικές ημέρες, το 2010.

Το έγκλημά της Agnes Gereb είναι ότι τα τελευταία 17 χρόνια από τη ζωή της αντιστέκεται ήρεμα αλλά σθεναρά στις απόπειρες της Ουγγαρίας να ποινικοποιήσει  τη γέννα στο σπίτι. Ότι πίστεψε με πάθος στα οφέλη του τοκετού στο σπίτι, τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Η Agnes βοήθησε να γεννηθούν 3.500 παιδιά στο σπίτι. Ένα από αυτά πέθανε περίπου 14 μήνες μετά από ένα πολύ δύσκολο τοκετό κι ένα άλλο χάθηκε λόγω δυστοκίας ώμου (η περίπτωση όπου το κεφάλι του μωρού έχει προβάλλει αλλά ο ώμος κολλάει στο οστό της πυέλου). Ένα τρίτο μωρό πέθανε εφτά μήνες αφότου παρουσίασε έλλειψη οξυγόνου στη διάρκεια της γέννας. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ποσοστό θνησιμότητας νεογέννητων μωρών (από 0 έως 6 ημερών) στην Ουγγαρία είναι πέντε θάνατοι σε κάθε 1.000 γεννήσεις. Με βάση αυτή την αναλογία, η Gereb θα έπρεπε να έχει 17 ή 18 (κι όχι μόνο τρεις) θανάτους μωρών στη διάρκεια της καριέρας της ως ανεξάρτητη μαία.

Καθώς όμως η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αρνείται να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με τον τοκετό στο σπίτι και το ρόλο που έχουν οι ανεξάρτητες μαίες στη χώρα, τα ατυχή αυτά περιστατικά οδήγησαν σε ποινικές κατηγορίες και η Gereb καταδικάστηκε ως ένοχη για ανθρωποκτονία, για αμέλεια κατά την άσκηση του επαγγέλματός της και για λανθασμένες μαιευτικές πρακτικές.

Στήριξη και αγάπη από τους γονείς που έχασαν το μωρό τους

Από τους γονείς των μωρών που χάθηκαν, μόνο ένα ζευγάρι την κατηγόρησε. Οι υπόλοιποι την υποστηρίζουν με δύναμη και με αγάπη. Μία από τις μητέρες, η Andrea Vagyok, έχασε το νεογέννητο γιό της το 2003. Επέλεξε όμως να γεννήσει τρία ακόμα παιδιά με την ίδια μαία. Αποκαλεί τρυφερά, την Agnes Gereb, Agi… «Η Agi δεν έκανε κανένα λάθος εκείνο το βράδυ…  «Είναι κάποιες στιγμές στη ζωή που βρίσκεσαι στα χέρια του Θεού και δεν μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα για να αλλάξεις την πορεία των πραγμάτων»…

Η Andrea είναι τρομοκρατημένη. Δεν μπορεί να δεχθεί ότι ο θάνατος του μωρού της χρησιμοποιείται ενάντια στη γυναίκα που τη στήριξε τόσο πολύ σε εκείνη αλλά και στις επόμενες τρεις γέννες της. Συμμετέχει ενεργά στις ομάδες υποστήριξης της Agnes Gereb και είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που ζητούν από τον πρόεδρο της Ουγγαρίας να της αποδοθεί χάρη.

JusticeForAgnesGereb
Ο Nick Thorpe, ανταποκριτής του BBC στην ανατολική Ευρώπη, μόνιμος κάτοικος Βουδαπέστης και πατέρας πέντε παιδιών που γεννήθηκαν στο σπίτι με τη βοήθεια της Agnes Gereb, αναφέρει ότι «κι εγώ όπως και πολλοί ακόμη άνθρωποι που είχαμε την ευκαιρία να τη γνωρίσουμε και να την έχουμε κοντά μας, την αισθανόμαστε ως δεύτερη μητέρα των παιδιών μας. Η υπόθεση Gereb είναι μια κραυγαλέα αποτυχία του  συστήματος δικαιοσύνης στην Ουγγαρία».

Ανάμεσα στους υποστηρικτές της Gereb είναι το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτικής, η Διεθνής Συνομοσπονδία Μαιών και η Διεθνής Ομοσπονδία Γυναικολογίας και Μαιευτικής… Όλοι συμφωνούν ότι η Agnes διώκεται και τιμωρείται λόγω της αφοσίωσής της στη γέννα στο σπίτι. Είναι έτοιμοι να καταφύγουν  στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όμως η διαδικασία θα πάρει χρόνια. Φοβούνται. Φοβούνται για την Agnes –για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η φυλακή, ο κατ’ οίκον περιορισμός, οι διώξεις, σε μια ευάλωτη μητέρα τεσσάρων παιδιών.

Διεθνής καμπάνια υποστήριξης

Επαγγελματίες νομικοί και εθελοντές από ολόκληρο τον κόσμο που έχουν κινητοποιηθεί για να σταματήσει αυτή η μαρτυρική καταδίωξη της Agnes Gereb και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, ευελπιστούν ότι ο νέος πρόεδρος της χώρας θα έχει την τόλμη να δει με διαφορετική ματιά την όλη υπόθεση και να ζητήσει την επανεξέτασή της. Η ίδια η Gereb παρακολουθεί τις εξελίξεις μάλλον παγωμένη… -«Αισιόδοξη; Μετά από σχεδόν δύο χρόνια φυλάκισης, πώς μπορώ να είμαι αισιόδοξη»…

FreedomForBirth-GR-Banner

Μια ταινία, «γροθιά στο στομάχι»

Η ιστορία της μαίας Agnes Gereb πρόσφερε μια άκρη στην προσπάθεια ενός ζευγαριού κινηματογραφικών παραγωγών από τη Βρετανία,  για να ξετυλίξουν το κουβάρι της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, όταν η επιλογή του πού και πώς θα γεννήσουν εκβιάζεται από ιατρικές πρακτικές και παρεμβάσεις. Οι βρετανοί παραγωγοί Toni Harman και Alex Wakeford ταξίδεψαν σε ολόκληρο τον κόσμο, καταγράφοντας την εμπειρία και την άποψη περισσότερων από 40 ειδικών σε θέματα τοκετού, δικηγόρους, ακαδημαϊκούς, γιατρούς, μαίες… Όλοι τους συμφωνούν, απαιτούν και διεκδικούν να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η εγκυμοσύνη και η μητρότητα διεθνώς.

Η ταινία τους έχει τίτλο Freedom For Birth (Ελευθερία στη Γέννα) και υπότιτλο The Mothers’ Revolution (Η επανάσταση των μητέρων) και αποτελεί «γροθιά στο στομάχι» και ισχυρή απόδειξη για το  πώς το ιατρικό σύστημα διεθνώς καταπατά βίαια τα κυριαρχικά ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, σπρώχνοντας σε ανώφελες καισαρικές και σε κάθε άλλο παρά απαραίτητες ιατρικές παρεμβάσεις.

Σε ολόκληρο τον κόσμο και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Το ντοκιμαντέρ Freedom for Birth προβάλλεται για πρώτη φορά, ταυτόχρονα σε ολόκληρο τον κόσμο, την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012. Χάρη σε μια πρωτοβουλία από το Ελληνικό Δίκτυο για το Σεβασμό στη Γέννα, ENCA Hellas έρχεται και στην Ελλάδα (με ελληνικούς υπότιτλους) και ιδιωτικές προβολές που διοργανώνονται την ίδια ημέρα σε κάθε γωνιά της χώρας: στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Κρήτη, τη Ζάκυνθο, την Εύβοια, την Ηγουμενίτσα, την Κόρινθο, την Καστοριά, τη Λαμία, την Ξάνθη, τα Τρίκαλα, τις Σέρρες, τη Σαντορίνη, τη Σύρο και την Κύπρο…


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

-Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα των προβολών της ταινίας Freedom For Birth στην Ελλάδα και για τη δράση του Ελληνικού Δικτύου για το Σεβασμό στη Γέννα, στο www.encahellas.eu

-Μάθετε περισσότερα για την ταινία Freedom For Birth στο www.freedomforbirth.com

-Ενημερωθείτε για τη διεθνή καμπάνια υπέρ της Agnes Gereb στο www.freeagnesgereb.com

-Δείτε το πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC σχετικά με την υπόθεση της Agnes Gereb στο www.bbc.co.uk/news/world-europe-18366784

 

goneis-Apla-omades-236x236

SmileoftheChild 250x250

diktyo

Πιο δημοφιλή

Επιβαλλόμενες οδηγίες βρεφικής κακοποίησης


Ο Παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης περιγράφει μια τυπι...

Δυσκολία στην ανάγνωση ή δυσαναγνωσία;


Πότε η δυσκολία στην ανάγνωση είναι ένα φυσικό στάδι...

Γιατί έχεις γάλα!


Είμαστε θηλαστικά! Οι νέες μητέρες έχουν πάντα αρκετ...

Εκδρομή στο δάσος της Μόλας, στην Πάρνηθα


Εδώ και μερικά χρόνια οργανώνουμε τουλάχιστον μια φο...